Vestea momentului pentru români. Preţul la acest timp de carne va exploda în curând în România. Specialiştii din domeniu au venit cu toate explicaţiile.

Creşte preţul acestui tip de carne

De Paște vom avea miei puțini și scumpi, spun crescătorii. Prețul pentru un exemplar în viu ar putea ajunge la 14 lei kilogramul, față de 8-9 lei, cât a fost anul trecut.

Pandemia ar putea împiedica și în 2021, comerțul deschis, în târguri. Ciobanii au tot căutat soluții în afara țării. Vând, de exemplu, în statele arabe.

Primii miei fătați anul acesta au ajuns deja la patru săptămâni. Proprietarii acestora nu îi vor putea vinde în târgurile din țară din cauza măsurilor sanitare stricte.

Și, pentru că vor fi mari de Paște, prețul lor va fi ridicat oricum. Sunt oferte de aproximativ 3 euro pe kilogram în viu din statele arabe.

”O să-i dăm la export că e mai rentabil prețul ca intern. Anul trecut ni s-a spus că îi duc în Iordania, pentru iordanieni strânge mieii a zis, vreo 100 am vândut anul trecut, că am lăsat și pentru creștere”, spune Nicolae Lucaciu, crescător, conform ProTV.

Un kilogram de miel viu va costa 14 lei

În Satu Nou de Sus, Ilie Chiver are, și el, în saivan miei de câteva zile. Tot la export vor merge.”Sunt bani mai mulți față de ce îți dau a noștri. E de învestit în ele, numai tratamentele, medicamentele, toate sunt scumpe și când tragi linie la sfârșit și vezi că ai dat mielul pe nimic”, explică acesta.

În zona Aiudului, situația e similară. Acest crescător are peste 300 de miei din rasa de carne Suffolk dar și autohtoni.

Estimările arată că, de Paște, un kilogram de miel în viu va costa 14 lei. Pentru un exemplar de 25 de kilograme, prețul ar fi, așadar, 350 de lei. Chiar și de două ori mai mare ca în 2020.

Însă românii nu sunt mari consumatori ai acestui tip de carne. Mâncăm oaie doar de Paște. Puiul și porcul nu au concurență, în rest. Unii crescători s-au tocmit deja cu intermediarii, iar mieii urmează să ajungă în Portul Constanța.