Murfatlar România va avea o producţie de 30 de milioane de litri de vin în acest an, în creştere cu 37% faţă de anul trecut, ca urmare a intrării pe rod a unor suprafeţe de vie. Peste două treimi din producţie, respectiv 21 de milioane de litri, reprezintă vin alb, în timp ce vinul roşu contribuie cu 9 milioane de litri la total.

Anul trecut, producţia Murfatlar, care deţine 3.000 de hectare de viţă de vie în Dobrogea, a fost de 22 de milioane de litri.

“Murfatlar se află în cel de-al doilea an când culege roadele procesului de reîntinerire a viei, început în urmă cu patru ani. Programul de reconversie, care a vizat soiuri roşii, precum Fetească Neagră, Pinot Noir şi Merlot, aduce o creştere semnificativă a recoltei medii la hectar, investiţiile ridicându-se în 2007 şi 2008 la 4,1 milioane de euro, destinaţi replantării a 335 ha de viţă de vie”, se arată într-un comunicat al companiei.

Programul de reconversie, care presupune înlocuirea viţei de vie îmbătrânite, este finanţat din fonduri UE şi poate fi accesat până în 2014. Murfatlar intenţionează ca până la încheierea programului să replanteze circa 60% din suprafaţa actuală pe care o deţine.

Producătorul de vinuri a replantat în primăvara acestui an circa 175 hectare, cu un cost aferent de aproximativ 2,8 milioane de euro.

În afara fondurilor alocate pentru întinerirea viţei de vie, Murfatlar a finalizat în 2009 procesului de mărire a capacităţii de fermentare şi stocare a vinurilor la temperatură controlată în rezervoare de inox. Investiţia, cu o valoare de circa 2,2 milioane de euro, presupune creşterea capacităţii cu 9,4 milioane de litri, la un total de 42,5 milioane de litri.

Compania estimează că va înregistra  în 2009 o cifră de afaceri mai mare decât cea obţinută anul trecut, de 170 de milioane de lei.