Opiul este precursor al drogului de mare risc heroina. Producţia de opiu reprezintă pentru mulţi afgani principala sursă de venit. În 2017, cultivarea şi recoltarea de opiu au reprezentat echivalentul a 354.000 de job-uri în zona rurală, conform unui raport al Naţiunilor Unite.

Jumătate din producţie – 3.297 tone – a fost obţinută în provincia Helmand (sud), unde 90% din teren este controlat de talibani. Doar 406 de hectare de teren cu culturi de mac au fost eradicate în patru provincii în Afganistan în 2018.

Recolta de opiu a înregistrat o scădere de 29% faţă de cea de anul trecut de 9.000 de tone, Afganistanul fiind cel mai mare producător mondial de această substanţă ilegală, se arată în raportul citat de Agerpres.

În total au fost folosite 263.000 de hectare de teren pentru cultivare, reprezentând o scădere cu 20% faţă de anul precedent.

În pofida scăderii, producţia estimată este încă a doua cea mai mare de la începutul monitorizării în 1994.

Cultivarea de opiu a scăzut cu 56% în nord şi cu 43% în vestul ţării, în principal din cauza secetei din acest an, notează raportului.

Aproximativ 8,88 miliarde de dolari au fost cheltuiţi numai de guvernul Statelor Unite pentru eforturile de reducere a creşterii consumului de droguri în Afganistan începând cu anul 2002, a afirmat în octombrie John Sopko, Inspectorul general special al SUA pentru Reconstrucţia Afganistanului.