Asociaţia producătorilor de BCA din România susţine deciziile pentru reducerea deficitului anunţate de autorităţi şi solicită măsuri dure, care să fie adoptate rapid, pentru combaterea evaziunii fiscale.

Asociaţia susţine că măsura de reducere a salariilor din sectorul bugetar reprezintă pe termen scurt una dintre acţiunile care pot contribui într-o anumită măsură la reducerea dezechilibrului dintre veniturile la buget şi cheltuielile angajate de către stat, însă în absenţa unei adevărate restructurări la nivelul organismelor publice aceasta nu va face decât să amâne problemele cu care se confruntă România.

„Ieşirea din criză a României şi intrarea ei într-o perioadă de dezvoltare durabilă necesită în mod imperios crearea unui nou cadru decizional la nivel macroeconomic, care să permită implicarea în mod real a asociaţiilor patronale, pe fiecare domeniu de activitate, în orice decizie economică”, se arată într-un comunicat al PRO BCA.

Combaterea muncii la negru

Membrii asociaţiei susţin că este obligatorie luarea de măsuri dure pentru combaterea evaziunii fiscale, incluzând combaterea sistemului de plată parţial pe cartea de muncă şi parţial la negru.

„Subliniem din nou că nu se poate vorbi de eradicarea evaziunii fiscale dacă nu se iau măsuri dure pentru eliminarea infracţiunilor economice generate de emiterea de instrumente de plată (CEC-uri, bilete la ordin, cambii) fără acoperire. Din păcate acest fenomen a căpătat o amploare extrem de mare în partea a doua a anului 2009 şi începutul anului 2010, astfel încât este necesară modificarea în regim de urgenţă a legislaţiei în vigoare pentru ca incidentele de plată să fie încadrate în mod explicit ca infracţiuni”, se arată în comunicat.

Totodată, PRO BCA apreciază că este necesară şi modificarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale şi a Legii 85/2006 pentru ca, în cazul insolvenţelor frauduloase sau al incidentelor de plată, să poată fi atrasă în solidar şi responsabilitatea acţionarilor, asociaţilor şi administratorilor companiilor implicate.

Din PRO BCA fac parte companiile Macon, Celco, Xella RO, Soceram, Somaco Grup Prefabricate, Ecoblock şi Alba Aluminiu.

SURSA: Mediafax