Producătorii de computere au avut parte de o creștere neașteptată a vânzărilor, anul trecut. Pandemia a adus producătorilor de PC-uri o creştere nesperată anul trecut, după mai mulţi ani de probleme şi declin.

PC-urile, pe care unii le vedeau dispărute în urmă cu 10 ani, au înregistrat în 2020 cea mai mare creştere din ultimul deceniu, indiferent de estimare. 11% conform Canalys, 13,1% conform IDC. Canalyst spune că au fost livrate 297 de milioane de PC-uri în 2020, în vreme ce IDC a numărat 302 milioane de unităţi livrate. Astfel, rezultă diferenţa de estimare a creşterii anuale dintre cele două companii de analiză a pieţei. Este cea mai mare creştere a acestei pieţei din 2010, când piaţa câştiga 13,7%.

Producătorii s-au confruntat și cu anumite probleme

Toate acestea s-au întâmplat în ciuda problemelor de stocuri. Producătorii de laptopuri s-au confruntat cu lipsa anumitor componente. Acest fapt s-a văzut aproape pe tot parcursul anului în stocurile magazinelor. Motorul acestei creşteri este munca de acasă. Când lucrează de acasă, oamenii preferă în continuare un PC, decât o tabletă sau alt device mobil.

Care este liderul pieței de PC-uri?

Liderul pieței este considerat a fi Lenovo, atât de Canalys, cât şi de IDC, urmat de HP, Dell, Apple şi Acer. Lenovo este o companie chineză de IT și este numărul unu, după HP, mondial în producția de PC-uri. Compania a fost înființată în anul 1984 la Beijing cu o investiție inițială de 25.000 USD.

Lenovo, a achiziționat divizia de PC-uri a companiei IBM în 2005 contra sumei de 1,25 miliarde USD, iar în anul 2007 a încercat fără succes să preia firma europeană Packard Bell. Compania a finalizat în trimestrul al patrulea al anului 2007 vânzarea diviziei de telefoane mobile ce mergea în pierdere, pentru suma de 65 milioane USD.