„Toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA. Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră. De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri. Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmaţii, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de Comisia Uniunii Europene şi care implică în aplicare costuri foarte ridicate pentru producători”, precizează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), într-un comunicat. 

Potrivit sursei citate, stabilirea numărului de probe pentru control se aprobă de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din ţară, iar pentru România, în anul 2016, în vederea depistării reziduurilor la pasăre, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice. 

De asemenea, în perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenţei reziduurilor de antibiotice, s-au analizat 4.320 de probe, din care doar trei probe au fost neconforme (două în anul 2014 şi una în anul 2016), iar în aceste situaţii s-au aplicat măsurile specifice. 

„Antibioticele nu se folosesc în hrănirea păsărilor, ci doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripţia şi supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice şi până la abatorizare se respectă ‘timpul de aşteptare’, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. După sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne, cât şi din furaje, care se analizează; în registrul de tratamente existent în fiecare exploataţie avicolă se menţionează obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament şi timpul de aşteptare necesar eliminării antibioticelor din organism”, precizează UCPR, în comunicat. 

Potrivit reprezentanţilor crescătorilor de păsări din România, metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de Comisia Europeană, iar recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără ca producătorii să fie informaţi. 

Nu în ultimul rând, pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Naţional de control reziduuri, fermierii sunt obligaţi să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol. 

În context, UNPR mai precizează că Raportul EFSA, dat publicităţii recent, nu face nicio referire despre conţinutul cărnii de pasăre în substanţe reziduale, antibiotice, hormoni etc., ci vorbeşte despre rezistenţa unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice. 

„Această rezistenţă este testată permanent de autorităţile naţionale şi europene, în cazul depistării unor astfel de microorganisme, prin teste în laboratoarele de referinţă privind antibiorezistenţa unor microorganisme la diferite antibiotice. În niciun moment nu se vorbeşte despre conţinutul de reziduuri din carnea de pui. În plus, aceeaşi ştire, cu acelaşi titlu, însoţită de aceeaşi filmare şi pe aceleaşi posturi TV, a apărut şi în data de 28.05.2013. În filmul care însoţeşte ştirea, apar produse de la unele firme din România, fără ca brandul acestora să fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producătorilor români”, precizează UCPR.

Piaţa industriei avicole din România era estimată la circa 1,1 miliarde de euro la nivelul anului 2016. România avea în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR. În 2014, producţia de carne de pasăre în viu realizată în sistem industrial a fost de circa 435.000 de tone. Cei peste 220 de producători de ouă din UCPR realizează 85% – 90% din producţia autohtonă de ouă obţinută în sistem industrial, iar producţia anuală se ridică la circa 1,36 de miliarde de bucăţi.

AGERPRES