Tribunalul a decis că este imposibilă examinarea dosarului în absenţa acuzatei, a declarat preşedintele instanţei de la Harkov (est), Kostantin Sadovski, care a fixat următoarea audiere pentru 14 august.

Acuzarea a cerut ca opozanta, care suferă de hernie de disc, să fie audiată prin teleconferinţă din spitalul din Harkov unde a fost transferată în luna mai. Iulia Timoşenko s-a opus, însă, acestei idei, într-o declaraţie citită de avocatul său.

Încarcerată din august 2011 şi condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare cu executare pentru abuz de putere în semnarea unui contract gazier cu Rusia, considerat păgubos pentru Ucraina, Iulia Timoşenko urmează să fie judecată în acest nou proces pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri, într-un dosar datând din anii 1990.

Opozanta a mai fost citată ca martor într-un caz de ucidere a unui deputat în 1996.

Urmărirea penală contra Iuliei Timoşenko a provocat o gravă criză între Ucraina şi Uniunea Europeană, care suspectează că acţiunile judiciare împotriva fostului premier sunt motivate politic şi cere punerea sa în libertate.