Cutremur în justiţia din România! Vestea teribilă le-a fost transmisă judecătorilor chiar de către ministrul Stelian Ion. Banii ar putea să nu fie suficienţi pentru acest an!

Ministrul Justiţiei cere să se facă economii în plus în acest an în sistem

Mai exact, ministrul Justiţiei le-a transmis judecătorilor că au cheltuit deja 25% din creditele bugetare până în luna martie a acestui an, iar instanţele din România riscă să rămână fără bani în 2021. S-ar putea ajunge chiar la neplata salariilor restante, astfel ca Stelian Ion le cere judecătorilor să facă economii în plus de 10%.

Totul este conţinut în trei adrese trimise de către ministrul Stelian Ion judecătorilor Curţilor de Apel şi Tribunalelor din România pe 21 aprilie şi 27 aprilie 2021.

În prima adresă, ministrul Justiţiei scrie că, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, “din analiza datelor operative, prin execuţia bugetului de stat, la nivelul lunii martie 2021 se înregistrează un grad de utilizare a creditelor bugetare aprobate la titlul, de peste 25%, iar menţinerea acestui ritm poate genera riscul ca fondurile aprobate în buget să fie insuficiente în raport cu necesităţile de finanţare”.

Guvernul va menţine cuantumul brut al sporurilor şi salariilor la nivelul acordat în decembrie 2020

Ministrul le transmite astfel magistraţilor că Guvernul va menţine cuantumul brut al sporurilor şi salariilor la nivelul acordat în decembrie 2020. Într-o altă adresă, din 11 martie, demnitarul le mai transmitea judecătorilor că “nu au fost asigurate fonduri pentru plata drepturilor salariale restante, stabilite prin hotărâri judecătoreşti, acte administrative” sau prin OUG nr. 3/2019, relatează Mediafax.

Dacă drepturile salariale ale judecătorilor depăşesc prevederile legale, prin angajarea unor cheltuieli peste limita creditelor de angajament aprobate, Stelian Ion face trimitere în adresa trimisă instanţelor şi la art. 4 din Legea 500/2000 privind finanţele publice. Potrivit articolului 4, alin 4, din aceeaşi lege, „angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii”.

A doua adresă trimisă de ministrul Justiţiei, pe data de 27 aprilie, a ajuns la judecătorii Curţilor de Apel şi tribunalelor din România. Stelian Ion le cerea acestora să realizeze o analiză a bugetului propriu şi să facă economii suplimentare de 10%. De asemenea, le transmite că ocuparea posturilor vacante şi promovarea în grad/treaptă a personalului trebuie să se facă cu respectarea OUG nr. 114/2019.

Analiză în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice

A treia adresă a fost trimisă tot pe 27 aprilie şi a ajuns doar la preşedinţii Curţilor de Apel. Stelian Ion a scris în aceasta că, programului de guvernare 2020-2024, ministerele Muncii şi Finanţelor au demarat o analiză în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Cu această ocazie, se vor reanaliza coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi va fi revizuit sistemul de acordare a sporurilor, în modul următor:

  1. Sporurile pentru condiţii de muncă, la care expunerea la condiţii de muncă este aceeaşi, indiferent de funcţia deţinută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
  2. Analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menţinerea numai a celor cu adevărat relevante.

Ministrul Justiţiei le-a cerut magistraţilor să completeze nişte scheme cu numărul judecătorilor, personalului auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul judecătoriilor, tribunalelor şi curţilor de apel, salariile acestora, aflate în plată în prezent, cu excepţia indemnizaţiei pentru titlul de doctor. Aceste date trebuie trimise la Ministerul Justiţiei până pe 4 şi 5 mai şi asumate prin semnătură de conducerile instanţelor.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin