Potrivit anchetei trimestriale publicată de Secretariatul de stat pentru economie (SECO), climatul consumului s-a îmbunătăţit în perioada ianuarie-aprilie. "Sunt oare elveţienii insensibili la problemele vecinilor lor sau dau dovadă de inconştienţă faţă de riscurile care planează asupra ţării din cauza unei Europe în recesiune sau au uitat că zona euro abosoarbe aproape două treimi din exporturile elveţiene?", se întreabă ziarul.

"Saltul este important, dar el este în continuare negativ", afirmă Maxime Botteron, economist la Credit Suisse. La fel şi subindicele şomajului, care s-a mai îmbunătăţit dar aşteptările sunt rezervate: la întrebarea dacă piaţa muncii se va deteriora în cursul următoarelor douăsprezece luni, răspunsurile celor 1.200 de respondenţi au arătat +49 puncte în aprilie, faţă de +71 cu trei luni mai înainte.

Pentru Bruno Parnisari, director la SECO, subindicele care măsoară sentimentul de siguranţă al locurilor de muncă (-64 puncte faţă de – 78 în ianuarie) este, de asemenea, un indicator bun. Cu un nivel de 3,1% în aprilie, şomajul ar mai putea deci să scadă, în timp ce previziunile arată că acest nivel mediu se va menţine tot anul.

Respondenţii se arată, de asemenea, mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia generală a economiei (-2 puncte faţă de – 29 în ianuarie). "În contextul crizei din zona euro, acest lucru poate surprinde", adaugă Bruno Parnisari, insistând totuşi asupra faptului că studiul a fost efectuat în aprilie şi că noi temeri au apărut în Europa la începutul lui mai. Elveţienii resimt, dimpotrivă, mai acut scumpirile şi consideră că actuala perioadă nu este propice pentru cumpărături importante, ca de exemplu maşini.

Vor putea elveţienii să fie şi în acest an motorul economiei? Maxime Botteron consideră că acest scenariu este foarte probabil, în timp ce industria exportatoare va continua să se lupte împotriva efectelor unui franc puternic şi ale scăderii cererii la nivel european şi internaţional. Credit Suisse prevede o creştere a consumului privat de 1,1%, faţă de numai 0,5% pentru PIB.