Aceasta este o perioadă de modificări biologice, reprezentată de instalarea caracterelor sexuale secundare înainte de vârsta de 8 ani la fetițe și de 9 ani la băieți.

Astfel, potrivit Sciencealert, numeroase studii au observat o creștere a numărului de cazuri de pubertate precoce, mai ales în primele luni ale pandemiei, sugerând o potențială legătură între virus și un declanșator al pubertății precoce. În urma unui studiu realizat în Turcia, s-a descoperit explicația.

De vină este statul în case, cu ochii în tablete și telefoane

Un studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Europene pentru Endocrinologie Pediatrică de la Roma sugerează că este posibil să nu existe nicio legătură între pubertatea precoce și infecția cu Covid.

Mai curând, susțin autorii studiului, de vină ar fi timpul îndelungat petrecut de copii în case, în timpul lockdown-urilor, perioadă în care au stat ore-n șir cu ochii în dispozitive inteligente, arată Sciencealert.

Cercetătorii de la Universitatea Gazi și de la Spitalul din Ankara din Turcia au expus zilnic 18 femele de șobolani imaturi la un spectru de lumină emisă predominant de ecranele LED, pentru perioade relativ scurte sau lungi. Așa au descoperit că cei care au fost expuși mai mult la lumina albastră au arătat semne distinctive de pubertate precoce.

Expunerea la lumină albastră poate provoaca debutul pubertății precoce

„Am descoperit că expunerea la lumină albastră, suficientă pentru a modifica nivelurile de melatonină, este capabilă să modifice nivelul hormonilor reproductivi și să provoace debutul pubertății precoce în modelul nostru de șobolani.

În plus, cu cât expunerea este mai lungă, cu atât avem acest debut mai devreme”, spune endocrinologul Aylin Kilinç Uğurlu de la Universitatea Gazi.

La ce vârstă apare, în mod normal, pubertatea

În mod normal, pubertatea apare într-o serie de cinci stadii (stadiile Tanner) care debutează la vârsta de 8-13 ani la fete și 9-14 ani la băieți. Pubertatea este considerată precoce dacă apare înaintea vârstei de 8 ani la fete și de 9 ani la băieți.

De asemenea, pubertatea este considerată întârziată daca nu apare până la vârsta de 13 ani la fete și la 14 ani la băieți.

Legătura dintre melatonină și creșterea hormonilor care ne pregătesc pentru pubertate

Motivele pentru dezvoltarea precoce a hormonilor sunt, de asemenea, un mister. Dacă nu se iau în calcul anumite tipuri de cancer sau alte tulburări ale sistemului nervos, majoritatea cazurilor de pubertate precoce sunt idiopatice, ceea ce înseamnă că nu există o cauză evidentă.

Deși este considerată hormonul care ne ajută să ne adormim, inhibarea melatoninei într-un moment crucial al dezvoltării organismului ar putea să-i dea acestuia semnale că e timpul pentru creșterea hormonilor care pregătesc organismul pentru pubertate.

În Turcia, numărul fetelor care au avut o formă de pubertate precoce idiopatică a crescut de la 25, în aprilie 2019, la 59 în martie 2020. Medicii au pus asta pe seama alimentelor bogate în calorii sau pe teama de pandemie.

O posibilitate pe care nu au exclus-o a fost creșterea utilizării dispozitivelor inteligente în rândul copiilor. Mai exact, a timpului petrecut cu ochii în lumina albastră emisă de telefoane și tablete.

Asta nu înseamnă că alți factori nu ar putea juca un rol important. Biologia pubertății este foarte complexă, lăsând loc și altor factori care pot modela cronologia adolescenței la oameni. ”Aceste date sugerează că expunerea la lumina albastră ar putea fi considerată un factor de risc pentru debutul pubertății precoce”, spune Uğurlu.