Părinții sunt puși în fața unei situatții fără precedent. Angèle Consoli, un reputat medic psihiatru pentru copii și membru al Consiliului științific francez, a vorbit despre boala care se răspândește din ce în ce mai mult.

Mai exact, potrivit acestuia, spitalizările tinerilor sub 15 ani din motive psihiatrice au cresut de la începutul epidemiei de COVID-19, iar restricțiile par să fie cele vinovate de acest aspect.

„Spitalizările tinerilor sub 15 ani din motive psihiatrice au crescut cu „80%”, a declarat Angèle Consoli, psihiatru pentru copii și membru al Consiliului științific pentru France Inter, notează Le telegramme. 

De menționat este faptul că, declarația făcută de mdicul pishiatru are la bază “feedback-ul din teren”, de la toți colegii care arată o cerere de îngrijire ș urmărire a gândurilor suicidare și a crizelor suicidare” și „simptome depresive” ale celor mai tineri, legate de contextul actual de sănătate.

În ceea ce privește cele mai afectate persoane, potrivit medicului, copiii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani indică o tendinţă marcată de depresie. Totodată, și cei mici ar putea resimți tulburări de somn, dar și întârzieri de limbaj.

„În domeniul copilăriei timpurii, există vigilență, am văzut o creștere a numărului de consultații pentru întârzieri de limbaj, pentru tulburări de somn și conflicte intra-familiale” în rândul celor cu vârsta de 0-3 ani”, mai avertizează psihiatrul.

Anunț major pentru părinți

În acest context, medicul trage un semnal de alarmă pentru părinți și îi îndeamnă să fie atenți și să conștientizeze emoțiile proprilor copii, dar și schimbările de comportament ale acestora. Copiii care plâng, sunt iritabili, sau își schimbă brusc comportamentul ar trebui să fie supravegheați mai mult.

Totodată, medicul mai subliniază faptul că „unul dintre răspunsurile” de furnizat poate fi „proiectarea în viitor”. Angèle Consol mai precizează că această criză sanitară nu face altceva decât să agraveze tensiunile în sistemul spitalicesc.

„Criza Covid nu face decât să agraveze tensiunile din sistemul spitalicesc. Totuși preocupările (guvernului) pentru sănătatea mintală sunt puternice”, asigură medicul.

De menționat este faptul că, în contextul situației alarmante, la Matignon,  va fi organizată reuniune cu prim-ministrul Jean Castex și ministrul sănătății, Olivier Véran, dedicată problemelor sănătății mintale a francezilor în lumina epidemiei de coronavirus.