Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Anglia informează că un medicament utilizat în tratarea alergiilor s-a dovedit eficace împotriva COVID-19. Totodată, potrivit sursei citate până în prezent, acesta a fost folosit pentru tratarea a peste un milion de persoane la nivel global, informează DPA, citată e Agerpres.

Este vorba despre dexametazona, care este folosită în general în tratamentul alergiilor severe, unor afecţiuni ale pielii, vărsături, boli autoimune sau inflamaţii. Potrivit sursei citate, aceasta a fost folosită pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi cu coronavirus începând cu luna iunie anul trecut.

De menționat este faptul că, utilizarea acestui tip de medicament a început în urma unui studiu denumit Recovery, realizat de cercetători de la Universitatea Oxford, Marea Britanie. Se pare că cercetătorii au ajuns la concluzia că dexametazona poate reduce mortalitatea la pacienţi spitalizaţi cu COVID-19, care necesită oxigen şi ventilaţie mecanică, cu 18%, respectiv 36%.

Totodată, un alt studiu realizat de Facultatea de medicină Nuffield din cadrul Oxford, a arătat că medicamentul a fost folosit la tratarea unui număr estimat de 22.000 de pacienţi din Marea Britanie şi a 958.000 de persoane la nivel global, adică aporape 1 milion de persoane.

Aproape 1 milion de pacienți au fost tratați

”Datorită efortului excepţional al cercetătorilor noştri, personalului NHS şi pacienţilor, e posibil să fi fost salvate circa un milion de vieţi la nivel global”, a afirmat directorul executiv NHS, Simon Stevens.

Totodată, el a mai subliniat faptul că deși cercetările durează de obicei ani de zile, în acest caz au fost obținute rezultate în timp record.

”Cercetări care în mod obişnuit durează ani întregi au produs răspunsuri în timp record, cu rezultate care au avut ecou la nivel global”, a mai spus acesta.

Directorul NHS a mai adăugat că tratamentele și vaccinurile trebuie să fie răspândite la fel de rapid cum s-a extins și virusul ucigaș.

”Aşa cum virusul acesta s-a răspândit peste graniţe, aşa trebuie să se întâmple şi cu tratamentele şi cu vaccinurile, aceste ‘strategii de ieşire’ comune ale umanităţii în timpul pandemiei”, a mai spus el.