Privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat pe ultima sută de metri, iar pețitorii sunt grupul german PCC, rușii de la JSC Tise, Pegamont Ploiești și AISA Invest, ambele din România. Toate cele patru companii au depus oferte neangajante și urmează a intra în negocierea (apoi licitația) pentru pachetul de acțiuni pe care îl deține Ministerul Economiei. 
În prezent, acționarul majoritar al combinatului chimic este statul român, cu 54,8% din acțiuni. Nemții de la PCC dețin 18,3% și controlează circa 32%, deoarece acționează concertat cu fondul de investiții Carlson Ventures, care are în proprietate 14%. În mod normal, PCC, care s-a implicat activ în conducerea combinatului, inclusiv prin contestarea deciziilor AGA sau ale directorului general Constantin Roibu, are cele mai mari șanse de câștigare a licitației, având deja investiții efectuate de circa 10 milioane euro. Numai că înainte de privatizare trebuie finalizat, într-un fel sau altul, procesul de conversie în acțiuni a datoriei către AVAS.
Datoria totală către AVAS, pe care Consiliul de Administrație a dez­vă­luit-o acționarilor numai după cererea PCC, se ridică la 1,092 miliarde lei (250 milioane euro). Jumătate din această sumă, respectiv 553 milioane lei, sunt dobânzi acumulate din 2003 până în prezent. Asupra nivelului de dobândă se poartă discuții, minoritarii de la PCC cerând și o expertiză externă asupra creanței. Această cerere a fost însă respinsă, pe motiv că „evaluarea valorii de piață a unei creanțe poate fi dispusă de către creditorul deținător al creanței“. Cu alte cuvinte, Oltchim nu poate decât accepta calculul efectuat de AVAS.
Investiții necesare de 300 milioane euro
Combinatul are, în prezent, un capi­tal social de 34,3 milioane lei. Ma­jo­rarea de capital cu aproape 1,1 miliarde lei va modifica substanțial acționariatul companiei. Acționarii minoritari au drept de preempțiune în cazul majorării de capital, dar suma necesară păstrării actualelor procente este semnificativă, de circa 75 milioane euro în cazul pachetului deținut de PCC și Carlson Ventures.
Conform calculelor, dacă conversia se realizează, Oltchim va valora între 25 și 75 milioane euro. Ulterior, investitorii ar trebui să mai cheltuie circa 300 milioane euro pentru investiții tehnologice și de mediu în platformele Oltchim de la Râmnicu Vâlcea și Bradu, la care se pot adăuga și circa 375 milioane euro pentru Arpechim. Ceea ce înseamnă că vor avea loc negocieri importante înaintea licitației din 31 mai.