Poliţia britanică a anunţat într-un comunicat emis sâmbătă după-amiaza că "examinează informaţiile care i-au fost recent aduse la cunoştinţă privind aceste decese şi evaluează pertinenţa şi credibilitatea lor". "Evaluarea va fi făcută de către anchetatori specializaţi ai poliţiei de criminalistică", a precizat Scotland Yard, fără a dezvălui nici cel mai mic detaliu al acestor informaţii.

Potrivit mass-media britanice, care citează o sursă militară, informaţiile au fost transmise Scotland Yard de către poliţia militară regală.

După cum subliniază Daily Telegraph, informaţiile au ieşit la suprafaţă în contextul recentului proces împotriva lui Danny Nightingale, membru al Special Air Services, trupele de elită ale armatei britanice, declarat vinovat de port ilegal de arme. Una dintre informaţii ar indica, potrivit publicaţiei, că această unitate de elită "este responsabilă de moartea prinţesei Diana".

Respectivele informaţii au fost furnizate de către socrii unui soldat SAS, supranumit "soldat N", care a fost martorul-cheie în procesul împotriva tovarăşului său. Şi acesta a fost declarat vinovat de port ilegal de arme. Socrii "soldatului N" i-au scris comandantului SAS, pentru a-i comunica faptul că militarul i-a dezvăluit fostei sale soţii că unitatea sa a "organizat" moartea prinţesei. Ulterior, operaţiunea ar fi fost "disimulată", ar fi spus acesta, potrivit Daily Telegraph.

Poliţia, care nu se pronunţă asupra naturii acestor noi informaţii, a insistat asupra faptului că deocamdată nu "este cazul de a redeschide ancheta", subliniind de asemenea că aceste informaţii nu ţin de "operaţiunea Paget". Acesta este numele conferit anchetei poliţiei pe marginea teoriilor cu privire la un complot, teorii care s-au înmulţit în legătură cu accidentul de maşină în care şi-a găsit sfârşitul prinţesa Diana. Ancheta a conchis că toate aceste teorii sunt nefundamentate.

Prinţii William şi Harry, fiii prinţesei Diana, precum şi Clarence House, reşedinţa Prinţului de Wales, nu au făcut niciun comentariu pe marginea subiectului, la fel ca Ministerul britanic al Apărării.

Resuscitarea acestui subiect intervine cu câteva zile înainte de cea de-a 16-a comemorare a morţii prinţesei Diana, a lui Dodi Al-Fayed şi a şoferului lor Henri Paul, morţi la 31 august 1997, într-un accident produs în tunelul de sub podul Alma din Paris. Singurul supravieţuitor al accidentului a fost garda de corp al cuplului, Trevor Rees-Jones.
Sursa: Agerpres