La bordul aparatului Airbus A-320 al companiei private kuweitiene Jazeera Airways se aflau 159 de pasageri, între care ambasadorii celor două ţări şi responsabili irakieni şi kuweitieni.

Cursele aeriene către Kuweit au fost oprite în urma invadării emiratului de către trupele lui Saddam Hussein în vara anului 1990.

"Este un pas foarte important în procesul de normalizare a relaţiilor noastre şi vom face eforturi pentru a le ameliora şi mai mult", a subliniat ambasadorul irakian în Kuweit, Mohammad Hussein Bahar al-Aloum.

Omologul său kuweitian, Ali al-Mouemein, a declarat la rândul său: "Trăim un moment istoric şi mulţumim companiei Jazeera Airways pentru că a deschis spaţiul aerian irakian, având ca primă etapă Najaf".
La 4 aprilie, Irakul a aprobat cererea companiei Jazeera Airways de a efectua zboruri spre Bagdad şi Najaf, potrivit lui Nasser Hussein Bandar, şef al aviaţiei civile irakiene. Această companie, fondată în 2004 şi cotată la bursa din Kuweit, dorea să realizeze zboruri spre Bagdad şi spre oraşul sfânt Najaf.

În cursul vizitei efectuate în luna martie în Kuweit de premierul irakian Nouri al-Maliki, cele două părţi au ajuns la un acord privind problema compensaţiilor irakiene către compania naţională Kuwait Airways.

S-a convenit că Bagdadul va vărsa 500 de milioane de dolari, dintre care o parte va fi utilizată pentru lansarea unei companii aeriene comune. Kuwait Airways cerea 1,2 miliarde de dolari Irakului pentru că pusese stăpânire pe zece aparate comerciale şi devastase aeroportul în cursul invaziei din 1990.

O plângere kuweitiană a condus la confiscarea în 2010, la Londra, a unui avion al Iraqi Airways şi la dizolvarea companiei irakiene.
Sursa: Agerpres