Potrivit unui raport ONU, dat recent publicităţii, anul trecut, în Libia, o dronă militară autonomă a atacat o persoană fără să fi primit ordin în acest sens. Este primul atac de acest fel al unui “robot ucigaş”.

Drone autonome de tip kamikaze

Totul s-a întâmplat în martie 2020, în Libia, în timpul luptelor dintre trupele Guvernului de la Tripoli şi cele ale generalului Khalifa Haftar. Raportul Consiliului de Securitate al ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) indică faptul că drona autonomă de tip militar “a vânat” o ţintă umană, fără să fi primit vreun ordin să facă asta, relatează Business Insider.

Drona letală era un quadrocopter de producție turcească Kargu-2. Aceasta este proiectată pentru război asimetric de către compania STM.

Drona Kargu-2 opera la acel moment în mod autonom, care nu necesită un controlor uman. Aceasta a țintit o persoană din trupele generalului Haftar, pe când aceasta încerca să se retragă.

“Sistemele letale autonome au fost programate să atace ținte fără a necesita conexiuni de date între operator și muniție: practic o capabilitate de tipul «trage, uită și găsește»”, se arată în raportul citat, potrivit Libertatea.

Acest tip de drone sunt echipate cu explozibili şi se pot detona singure, în atacuri de tip kamikaze.

Raportul ONU nu detaliază totuşi atacul şi nu se ştie dacă acesta a produs sau nu victime.

Armele autonome trebuie reglementate cât mai urgent, atrag atenţia experţii

Zak Kallenborn, consultant pe probleme de securitate națională, specializat în drone și sisteme fără pilot, spune că, cel mai probabil, aceasta este prima dronă care atacă oameni fără să fi primit un ordin.

El se arată îngrijorat cu privirela viitorul dronelor autonome folosite în conflictele militare şi atacuri: “Cât de des identifică greșit țintele?”

Jack Watling este un cercetător specializat în războaie pe uscat la Royal United Services Institute (Marea Britanie). El spune că incidentul demonstrează nevoia “urgentă și importantă” de a se discuta reglementarea armelor autonome, potrivit New Scientist.

Organizaţia Human Rights Watch a cerut eliminarea acestor “roboți ucigași” și face campanie pentru un moratoriu în privința dezvoltării, producției și utilizării armelor autonome.