Cele mai mari sume încasate de asigurătorii români care au vândut direct pe alte pieţe, utilizând „paşaportul european“, au fost realizate în Italia şi în Belgia

Companiile de asigurări autohtone au vândut în Europa poliţe de peste trei milioane de euro (13,3 milioane de lei) în primele şase luni ale acestui an, potrivit datelor transmise la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Valoarea primelor subscrise pe pieţe europene reprezintă mai puţin de 1% din totalul asigurărilor vândute pe piaţa autohtonă în primul semestru al acestui an, care au fost  de peste un miliard de euro.

În schimb, în aceeaşi perioadă, asigurătorii europeni au vândut poliţe în România în valoare de 4,6 milioane de euro, potrivit CSA. Atât în cazul subscrierilor în România, cât şi al celor din afara ţării, cea mai mare pondere o reprezintă încasările de pe segmentul asigurărilor generale.

Încheierea de poliţe în alte ţări este facilitată de prevederile legislative europene, care stabilesc că societăţile autorizate într-un stat european pot derula activităţi într-o altă ţară a Uniunii în urma unei notificări a autorităţii de supraveghere din respectiva ţară. Asigurătorii autohtoni trebuie să obţină mai întâi aprobarea CSA pentru a desfăşura activităţi pe piaţa europeană, după care trebuie să notifice autoritatea de supraveghere din ţara în care vor să facă afaceri.

Piaţa italiană, sursa celor mai mari încasări pentru asigurători

186-42477-29_world_47.jpgAproape întreaga sumă subscrisă de companiile locale pe pieţe europene în primul semestru al acestui an a intrat în conturile a doi  asigurători: City Insurance şi Asito Kapital. Ambele companii aveau cote de piaţă sub 1% la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor publicate de CSA.

City Insurance a vândut asigurări numai în Italia, încasând 12 milioane de lei până la sfârşitul primului semestru, adică circa 90% din totalul primelor subscrise pe pieţele europene. La sfârşitul lui septembrie, primele încasate de companie de pe piaţa italiană însumau 18 milioane de lei, potrivit oficialilor companiei. Asito a vândut în Europa poliţe în valoare de peste un milion de lei, în prima jumătate a acestui an, iar în cel de al treilea trimestru nu a avut încasări noi de pe aceste pieţe. Cele mai mari încasări ale companiei pe acest segment a provenit în urma vânzării de asigurări în Belgia. Asito mai poate vinde poliţe şi în Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania.

Ambele companii au vândut în Europa asigurări de răspundere civilă generală. De altfel, primele încasate pe aceste poliţe au şi cea mai mare pondere în cazul subscrierilor din afara ţării realizate de Asito, alte tipuri de asigurări comercializate de companie în afara ţării fiind cele pentru proprietăţi şi pentru nave. În schimb, City Insurance a vândut pe piaţa italiană asigurări de garanţii şi de proprietăţi. Asigurările de garanţii reprezintă o clasă pe care companiile de pe piaţa autohtonă s-au ferit să mai subscrie, deoarece riscurile sunt ridicate. Până la sfârşitul lui septembrie, cei doi asigurători nu au plătit despăgubiri pentru poliţele vândute în Europa. Alţi asigurători locali au vândut în Europa şi poliţe de viaţă, dar sumele încasate au fost de circa 4.000 de euro  la sfârşitul lunii iunie.

În ceea ce pri­veşte afacerile com­pa­niilor europene pe piaţa autohtonă, suma de 4,6 milioane de euro a fost subscrisă de şase din cele nouă companii care au intrat în România în baza dreptului de liberă stabilire, potrivit oficialilor CSA. Asigurătorii europeni care au sucursale pe piaţa locală provin din Germania, Austria, Marea Britanie,  Franţa, Suedia şi Ungaria.

Au subscris riscuri pe teritoriul României şase din cele nouă sucursale deschise în ţara noastră în baza dreptului de stabilire.
Mirela Antohi, director comunicare CSA

13,3 milioane de lei este valoarea primelor brute subscrise în afara ţării de către companiile autohtone în prima jumătate a anului

19,5 milioane de lei este valoarea încasărilor obţinute de asigurătorii europeni pe piaţa autohtonă la sfârşitul primului semestru al acestui an