Chile a anunțat luni că intenționează să emită „pașapoarte de imunitate” pentru pacienții care au fost infectați cu noul coronavirus și acum sunt sănătoși. Acest pașaport i-ar face pe deținători să devină scutiți de carantină și alte restricții.

Cardurile, care vor fi lansate la sfârșitul acestei săptămâni, le va permite celor care s-au recuperat de la virus să se întoarcă la muncă.

“Tocmai ei pot ajuta comunitatea enorm, pentru că nu prezintă un risc”, a spus ministrul Sănătății, Jaime Mañalich, săptămâna trecută, potrivit Washington Post.

Cele mai multe teste din America de Sud

Peste 4.600 de persoane care și-au revenit din infectarea cu noul coronavirus în Chile vor fi eligibile, potrivit Paula Daza, o subsecretară a departamentului sănătății publice din Chile.

Cardurile vor fi eliberate și persoanelor cu o „probabilitate foarte mare” de a fi necontagioase. Cei care solicită pot fi testați pentru anticorpi pentru a determina dacă sunt eligibili.

Criticii acestei măsuri spun că planurile de eliberare a cardurilor au fost făcute fără consultarea Societății Imunologice Chiliene.

“Există îndoieli serioase cu privire la existența unei imunități de lungă durată la acest virus”, a declarat Cristóbal Cuadrado, secretarul tehnic pentru politica de sănătate și studii cu uniunea medicală din Chile.

Chile a înregistrat 10.507 de cazuri confirmate de COVID-19 și 139 de decese cauzate de noul coronavirus, conform datelor publicate de institutul Johns Hopkins. De asemenea, Chile a testat mai multe persoane decât oricare altă țară din America Latină.