Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a precizat astăzi că prima şedinţă a creditorilor era programtă pentru 29 august, dar din cauza perioadei de concedii a magistraţiilor, termenul a fost stabilit pentru 14 septembrie.

UPDATE
"Au depus declaraţii de creanţe 381 de creditori din cei 839 notificaţi de noi", a spus Remus Borza.
La data intrării companiei de stat în insolvenţă, în contabilitatea Hidroelectrica datoriile erau 3,66 miliarde de lei, iar valoarea creanţelor solicitate de creditori se ridică la 5,42 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de Borza.
Creanţele garantate aparţin unui număr de 11 bănci şi unei persoane fizice.
Cel mai mare creditor bancar este BRD, cu 433,89  milioane de lei, din care creanţa admisă se ridică la 426,34 milioane de lei, iar 7,5 milioane de lei este creanţă admisă sub condiţie la data deschiderii procedurii. Ponderea creanţei BRD din totalul de masă credală este de 12,14%.În categoria creanţelor admise, ponderea BRD este de 25,2%, conform datelor prezentate pe site-ul administratorului judiciar.
Potrivit lui Borza, creanţele de la bănci sunt de 69% din totalul masei credale.
"Băieţii deştepţi" s-au înscris la masa credală cu 870 milioane de lei, sumă respinsă de administratorul judiciar. Un singur "băiat deştept", Alpiq Rom Industries, a cerut despăgubiri pentru denunţarea contractului.
"Cu siguranţă că aceştia vor contesta decizia noastră. O să vedem. Va hotărî judecătorul sindic", spune Remus Borza.

Creanțe de 3,5 mld. lei
Creanţele ce trebuie plătite de Hidroelectrica după definitivarea tabelului preliminar al cererilor creditorilor însumează 3,5 miliarde lei, dintr-un total solicitat de 5,4 miliarde lei, suma de 870 milioane lei fiind cerută de către "băieţii deştepţi" şi neaprobată de Euro Insol.
"Creanţele ce trebuie plătite se ridică la 3,5 miliarde lei. Se va face un grafic de plăţi cu reorganizarea societăţii şi apoi vor putea fi plătite aceste creanţe. 870 milioane lei au cerut băieţii deştepţi. Nu am aprobat nimic", a spus Remus Borza. "Noi am notificat 839 de creditori, numărul regăsit în contabilitatea societăţii la 20 iunie 2012. La această dată, debitoarea avea înregistrate în contabilitate datorii de 3,6 miliarde lei, adică 821 milioane euro. Valoarea creanţelor solicitate de creditori, la 20 iunie, prin cele 381 de cereri, însumează 5,4 miliarde lei, adică 1,23 miliarde euro", a adăugat Remus Borza, citat de Agerpres. Creanţele admise însumează 1,6 miliarde lei, admise sub condiţie – 19 milioane lei, respinse – 114 milioane lei. Majoritatea băncilor s-au înscris cu creanţele de la 10 iunie 2012. Dar până în 10 septembrie 2012, Hidroelectrica a returnat sume considerabile, rate, dobânzi sau comisioane. Valoarea acestor rate rambursate în cele trei luni este de 54 milioane euro, a menţionat şeful Euro Insol.
Creanţele salariale aparţin a 4.097 salariaţi, cu un total al creanţelor solicitate de 12,5 milioane lei. Euro Insol a admis creanţe salariale de nouă milioane lei. Creanţele bugetare solicitate se ridică la 536 milioane lei (120 milioane euro), din care au fost admise creanţe în valoare de 589.000 lei.
"Diferenţa a fost admisă sub condiţie. ANAF a solicitat înscrierea la masa credală cu 144 milioane lei. Această creanţă a fost înregistrată sub condiţie. MECMA a solicitat cu 391 milioane lei. Suma a fost admisă sub condiţia soluţionării dosarului penal în care o serie de directori au fost trimişi în judecată împreună cu un fost ministru pentru subminarea economiei naţionale. Până nu se pronunţă instanţa, sumele solicitate de MFP prin ANAF şi de MECMA vor rămâne înregistrate sub condiţie. 18 septembrie 2012 este următorul termen în dosar", a declarat Remus Borza.
De asemenea, 275 de creditori chirografari au solicitat 3,1 miliarde lei (696 milioane euro), din care cereri ce echivalează 1,8 miliarde lei au fost admise. Planul de reorganizare va fi votat de deţinătorii creanţelor admise.
Remus Borza: „Stăpânii” procedurii de insolvență sunt băncile
Băncile au o pondere de 69% la masa credală, forul care va vota planul de reorganizare al Hidroelectrica, drept pentru care stăpânii procedurii insolvenţei sunt băncile, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Tabelul preliminar al creanţelor creditorilor Hidroelectrica, prin intermediul căruia societatea s-a angajat să plătească 3,5 miliarde lei, va fi publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.
"Vom trimite tabelul pentru publicare la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Creditorii pot face contestaţie pe parcursul a cinci zile după publicare în BPI, unde se publică în aproximativ trei zile. Poate să dureze un an, poate să dureze două luni. Depinde câte contestaţii sunt şi cât de repede sunt soluţionate. După momentul afişării tabelului definitiv, care va fi publicat după ce se soluţionează contestaţiile la tabelul preliminar, se propune planul de reorganizare", a spus Borza.
Totodată, el a precizat că Hiroelectrica poate ieşi din insolvenţă înainte de votarea planului de reorganizare.
Întrebat dacă există posibilitatea ca Hidroelectrica să iasă din procedura de insolvenţă fără executarea unui plan de reorganizare, Borza a precizat că legal se poate, dar cel mai probabil creditorii vor aproba planul efectuat de Euro Insol. Administratorul judiciar a subliniat ipocrizia creditorilor care au beneficiat de contracte avantajoase şi care solicită despăgubiri.
"Remarc ipocrizia unor creditori care au beneficiat de contracte avantajoase, prin care Hidroelectrica a fost constrânsă prin note aprobate de ministrul Economiei să achiziţioneze de la termo la preţuri de 200 – 250 lei MW pe care să o vândă la 89 lei pe MW pe piaţa reglementată şi la 130 lei pentru băieţii deştepţi", a adăugat Borza.
El a precizat că Nuclearelectrica a solicitat penalităţi de 9,2 milioane euro.
"La fel, Alro, Elsid şi Electrocarbon au rămas cu contracte şi ele cer fără număr. Solicitarea de daune nu are nici temei legal, nici de bun simţ", precizează administratorul judiciar, citat de Agerpres.