Printre punctele de discuţie cu privire la modificarea programului guvernamental „Prima Casă“, ce va avea loc astăzi la ora 18:00, este inclusă şi creşterea plafonului de îndatorare a solicitanţilor la peste 60.000 de euro. Acestă măsură ar putea conduce la o nouă destabilizare a preţurilor, potrivit consultanţilor imobiliari din piaţă.

„Astăzi la ora 18:00 avem o întâlnire la Ministerul Finanţelor, împreună cu dezvoltatori şi constructori, în care fiecare îşi va spune punctul de vedere cu privire la modificările ce ar trebui aduse. Una dintre propunerile noastre va fi legată de mărirea plafonului de îndatorare al clienţilor, lucru pe care toată lumea îl doreşte, este de văzut şi până la ce nivel se poate ridica. Mai sunt însă şi alte măsuri ce pot fi luate pentru a încuraja construcţiile noi“, a declarat pentru capital.ro Rodica Ionescu, consilier al preşedintelui Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Dezvoltatorii văd şi ei mărirea plafonului de îndatorare ca pe o portiţă spre stimularea achiziţiei de locuinţe noi, însă unul dintre efecte ar putea fi şi creşterea preţurilor.

„Pentru ca acei clienţi care vor să îşi cumpere o locuinţă nouă să se încadreze în programul «Prima Casă» ar trebui mărit plafonul de la 60.000 euro la 70-80.000 euro, pentru ca, adăugând o contribuţie de 5-10% din partea cumpărătorului, să se ajungă la un prag de circa 88.000 de euro, la care oferta să se întâlnească cu cererea de pe piaţă“, a menţionat Shimon Galon, CEO-ul Globe Trade Centre, dezvoltatorul ansamblurilor rezidenţial Rose Garden şi Felicity din Capitală.

Bani şi de parcări

Alte modificări pe care jucătorii din piaţa imobiliră le văd necesare sunt legate de reducerea duratei de obţinere a împrumutului şi definirea unei perioade clare de viaţă a programului, pentru ca dezvoltatorii să aibă nişte termene în care să se încadreze.

„Ar trebui mărit plafonul de garantare, pentru că cel puţin în Bucureşti sunt puţine imobile care se încadrează în acest program. Eventual plafonul ar putea creşte direct proporţional cu membrii familiei solicitante, pentru a se da posibilitatea cumpărării şi de apartamente de trei şi patru camere, pentru cei care au copii“, a explicat Ionuţ Bordei, directorul departamentului terenuri din cadrul CB Richard Ellis-Eurisko.

Acesta consideră că programul ar trebui extins şi asupra parcărilor, deoarece primăriile impun dezvoltatorilor construcţia a minim un loc de parcare pentru fiecare apartament.

„Plafonul poate fi diferenţiat pentru clădirile care sunt deja construite la preţurile de acum doi ani şi pentru cele care urmează a fi construite la preţuri mai mici şi care se vor finaliza în următorii doi ani“, a mai spus Galon.

Mărirea plafonului aduce creşteri de preţ

Potrivit lui Daniel Tudor, head of real estate division în cadrul Volksbank, o modificare binevenită în acest momemt ar fi concentrarea programului exclusiv pe locuinţe noi sau construite în ultimii trei ani, astfel încât efectul în economie să fie unul vizibil.

„Dacă până acum s-au favorizat tranzacţiile cu apartamente vechi, ar trebui stimulate şi dezvoltările noi. Nu pledez pentru creşterea plafonului, decât până la maxim 70.000 de euro, pentru că ar genera noi creşteri de preţ, de care nu are nimeni nevoie în acest moment“, a subliniat Tudor.

Finanţarea dezvoltatorilor

O altă soluţie pe care o văd actorii pieţei imobiliare locale este finanţarea dezvoltatorului în numele clientului, cu supervizarea fondului de garantare.

„Ar putea să se dea posibilitatea dezvoltatorului  să tragă tranşe din finanţare în numele clientului de la bancă, sub supervizarea fondului. S-ar plăti o parte din bani pentru construcţia efectivă şi o parte din bani la receptarea locuinţei. În plus se poate conveni un preţ între cumpărător şi dezvoltator. Nu cred în varianta măriri plafonului pentru că s-ar reduce numărul celor care s-ar încadra în program“, a concluzionat Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.

Potrivit acestuia, stimularea sectorului de locuinţe noi ar putea avea un efect benefic şi pentru dezvoltatorii care sunt în prag de faliment şi care şi-au oprit proiectele din lipsa banilor.