Potrivit JLL, există premise ca o parte dintre investitorii care vor începe să analizeze din nou Românie să ia şi decizia de a intra pe piaţă.

În prezent, cei mai activi investitori de pe piaţa locală sunt fondurile cu profil „value-add” şi fondurile oportuniste. Acestea preferă cele mai bune produse imobiliare, cu fundamente solide, adică cu locaţie şi vizibilitate foarte bună, chiriaşi instituţionali şi chirii sustenabile. Întrunirea acestor criterii nu este suficientă, preţul trebuie să fie şi el mai atractiv decât cel al produselor imobiliare similare de pe pieţele central şi est europene.

„Pentru trimestrul doi, ne aşteptăm la o revenire mai activă a cumpărătorilor de tip «value-add» şi, până la sfârşitul anului 2011, este foarte posibil să asistăm la noi tranzacţii pe piaţa locală“, consideră consultanţii JLL.

Volumul total al investiţiilor din primul trimestru al anului, exceptând tranzacţiile cu terenuri şi cele la termen, a fost de aproximativ 200 milioane euro, cea mai mare parte a acestui volum fiind reprezentată de finalizarea achiziţiei de către CA IMMO a portofoliului de clădiri deţinut de Europolis în România, parte din portofoliul regional. Această tranzacţie s-a finalizat în primul trimestru, cu toate că a fost începută în 2010.