Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, vorbește despre modul în care tarifele au evoluat în sectorul turismului. Potrivit acestuia, vacanța de vară din acest an este mai scumpă indiferent de destinația aleasă.

Ridicarea restricțiilor legate de pandemia de Covid 19 stimulează turismul în întreaga lume. În România, sosirile vizitatorilor străini au crescut în aprilie 2022 cu 189% față de anul trecut, la aproape un milion de persoane.

În același timp, numărul românilor care au ieșit din țară a crescut cu 137%, la 1,4 milioane de persoane. Vara anului 2022 ar putea semnala accelerarea relansării turismului, dar din cauza inflației ridicate și a cererii mari ar putea fi cea mai scumpă vacanță din ultimul deceniu. 

Potrivit unuia dintre operatorii germani de turism, destinațiile de vacanță de vară cu cea mai rapidă creștere în prezent sunt Turcia, unde numărul de clienți care zboară spre Antalya a urcat cu 480% față de 2019, urmată de Mallorca (+140%) și Grecia (+74%). Turoperatorii își dispută locurile limitate de rezervare din destinațiile populare. Acestea și-ar putea atinge limitele de capacitate în vară din cauza unui mix de factori post-pandemie, potrivit unuia dintre cei mai experimentați antreprenori din turism din Germania. 

Cât vor plăti românii pentru o vacanță în Grecia?

Grecia este, de asemenea, o destinație populară și pentru turiștii români. Dar vacanța din acest an ar putea fi mai scumpă decât vara trecută. Se așteaptă ca tarifele rezervărilor individuale la hoteluri să crească în această vară cu 10-15%, a declarat Grigoris Tasios, președintele Federației Elene a Hotelierilor (POX). Creșterea prețurilor energiei și produselor ar urma să aibă un impact de 25% asupra costurilor hotelurilor, o diferență pe care acestea nu o pot absorbi în totalitate. 

Vacanța va fi mai scumpă și pentru că prețurile alimentelor au crescut deja. Turiștii din Grecia văd deja souvlaki-uri cu 30% mai scumpe. Mâncarea clasică de frigărui de carne la grătar, învelită în lipie cu salată și tzatziki – iaurt cu usturoi și castraveți – costă acum în medie 3,30 euro în Atena și în împrejurimi.

Prețurile ingredientelor principale, inclusiv ale cărnii, legumelor, pâinii și uleiului de floarea-soarelui au crescut. Sindicatul Restaurantelor din Atena a declarat pentru Reuters că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, cel al uleiului de floarea-soarelui importat în general din Ucraina cu 125%, iar facturile la electricitate cu peste 100%. Prețurile alimentelor au crescut mai mult decât rata inflației de 10,2%, cea mai mare din ultimii 28 de ani. 

Vacanța de vară din 2022 ar putea fi mai puțin confortabilă

Vacanța de vară din acest an, pe lângă faptul că va fi scumpă, s-ar putea să nu fie nici foarte confortabilă. Lupta pentru a rupe dependența energetică de Rusia face ca țările europene să impună reguli legate de aerul condiționat. Guvernul grec discută un plan care presupune măsuri de reducere a consumului de electricitate și a călătoriilor.

Grecia se pregătește de măsuri preventive care includ economii de energie. Ea va urma modelul Italiei și Spaniei, limitând utilizarea inutilă a aparatelor de aer condiționat care trebuie reglate la 26-27 grade Celsius în timpul verii, precum și funcționarea luminilor și a aparatelor electrice în clădirile publice.  În scenariul extrem, în special în plin sezon turistic, ar urma să fie introduse întreruperi planificate de energie electrică în zilele lucrătoare.

Aflată pe locul 14 în topul european al celor mai scumpe țări de vizitat, Grecia se află în urma Elveției ce ocupă locul 2, a Franței ce e locul 3, a Italiei – locul 11 și puțin înaintea Spaniei ce ocupă locul 16. Turcia se află pe locul 41, în urma României care se află pe 34. Acest lucru ne arată că vacanța de vară din acest an ar putea fi o provocare pentru bugetul nostru, indiferent unde mergem.