Pe segmentul garsonierelor, preţurile cerute de proprietari au înregistrat scăderi medii de aproximativ 3% în luna octombrie a  anului 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Dacă în anul 2010 preţul mediu al unei garsoniere a fost 32.005 euro, în luna octombrie a anului 2011 preţul mediu de tranzacţionare a fost de 31.140 euro.  

În ceea ce priveşte segmentul apartamentelor cu două camere, preţul mediu înregistrat în octombrie 2011 a fost de 53.200 euro, ceea ce indică o scădere de aproximativ 7%, comparativ cu luna octombrie a anului  2010.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu circa 4% în perioada analizată, până la preţul de 70.500 euro.

În analiza MagazinulDeCase au fost luate în considerare preţurile publicate de proprietari în anunţurile de vânzare, care în multe situaţii diferă de preţul de tranzacţionare. Preţul mediu de listare luat în calcul reprezintă valoarea cel mai des întâlnită pe fiecare segment de imobil. În urma răspunsurilor primite de la proprietarii care au vândut pe siteul MagazinulDeCase a fost calculat, pentru fiecare tip de imobil, un procent mediu de negociere. Acest procent de negociere a fost aplicat la preţurile medii de listare obţinute, astfel rezultând preţurile medii de tranzacţionare.

Indicele imobiliare.ro arată ieftiniri similare în ceea ce priveşte piaţa din Bucureşti, dat fiind faptul că preţurile luate în considerare în realizarea indicatorului nu sunt ajustate cu o marjă de negociere. Valoarea indicelui a ajuns la 1.101 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 2,1%. Garsonierele s-au ieftinit cu 1,5% în ultimele treizeci de zile, aceasta fiind categoria care a înregistrat cea mai mare scădere de preţ. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 1,2% în intervalul analizat, iar preţul unităţilor cu două şi trei camere au înregistrat o scădere 0,9%, respectiv 0,7%.

Care este situaţia în ţară

În octombrie, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,7%, preţul acestora coborând de la 857 euro/mp util până la o valoare medie de 851 euro/mp util. Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate în cazul apartamentelor cu trei camere (-1%), dar şi de unităţile cu două camere (-0,9%). Preţul cerut pentru apartamentele cu patru camere a înregistrat o creştere în octombrie, de 0,6%. În schimb, garsonierele s-au scumpit pentru a doua lună consecutiv, de această dată cu 0,4%. În comparaţie cu luna octombrie 2010, preţurile apartamentelor vechi din Braşov sunt în prezent cu până la 4,3% mai mici, cea mai mare diferenţă de preţ fiind întâlnită în cazul unităţilor cu patru camere.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a înregistrat o scădere de 1,1% în octombrie, coborând de la 988 euro/mp la 977 euro/mp. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor, unde a fost constatată o scădere de 2,1%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 0,6% în ultimele treizeci de zile, iar unităţile cu trei camere au înregistrat o scădere de preţ de 0,5%. Preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,2% mai mici în comparaţie cu luna octombrie 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul unităţilor cu trei camere.

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 2% în luna octombrie, atingând valoarea de 937 euro/mp util. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit în acest interval cu 3,1%, iar unităţile cu două camere şi garsonierele s-au ieftinit în acest interval cu 2,1%, respectiv 2.4%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţele s-au atenuat considerabil, fiind cuprinse între -4,1%, în cazul garsonierelor, şi +1,2%, în cazul apartamentelor cu trei camere.

Preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi din Timişoara a fost de 796 euro, cu 0,7% mai puţin decât în septembrie. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 1,2%, iar preţul unităţilor cu patru camere a înregistrat o creştere de 0,3%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit, în acelaşi timp, cu 0,4%. Garsonierele, pe de altă parte, au înregistrat o scădere de preţ de 2,2%. Analizând evoluţia la 12 luni, constatăm că preţurile medii cerute în prezent pe toate categoriile sunt foarte apropiate de cele înregistrate cu un an în urmă. Ba mai mult, apartamentele cu trei camere sunt chiar mai scumpe cu 1,2% decât în octombrie anul trecut.