Rezerva Federală din New York a cerut în 2008 companiei American International Group (AIG) să limiteze comunicarea publică a unor informaţii legate de plăţi efectuate de grup din banii statului către mai multe bănci, potrivit unor e-mail-uri obţinute de membrii Congresului, transmite Bloomberg.

AIG a introdus, într-un document pregătit pentru publicare pe bursa de la New York, detalii legate de plăţi către mai multe bănci, printre care Goldman Sachs şi Societe Generale, care arătau că asigurătorul salvat de stat de la faliment a acceptat să răscumpere integral, „cu 100 de cenţi la dolar”, mai multe contracte de tip credit-default swap (CDS) cumpărate anterior de bănci de la companie.

Rezerva Federală din New York, aflată atunci sub conducerea actualului secretar general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a eliminat aceste informaţii din documente înainte ca acestea să fie făcute publice, pe 24 decembrie 2008.

Pierderile ameninţau să falimenteze compania

E-mail-urile incriminatoare au fost obţinute de un congresmen care face parte din Comisia de Supraveghere şi Reformă Guvernamentală, din Camera Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite.

„New York Fed” a preluat controlul negocierilor dintre AIG şi bănci în noiembrie 2008, când pierderile legate de aceste contracte swap, care vizau credite ipotecare subprime, ameninţau să falimenteze asigurătorul la numai câteva săptămâni după anunţarea programului de salvare de 80 de miliarde de dolari destinat companiei.

Agenţia, care aparţine de banca centrală a SUA, a decis atunci că mai multe bănci vor fi despăgubite integral pentru CDS-uri de 62,1 miliarde de dolari.

„Colac de salvare aruncat pe sub mână”

În baza acestor informaţii, Congresul acuză că intervenţia pentru susţinerea AIG a fost de fapt „un colac de salvare aruncat pe sub mână” băncilor.

„Se pare că New York Fed a exercitat intenţionat presiuni asupra AIG pentru a restricţiona şi întârzia comunicarea publică a unor informaţii importante. Contribuabilii au dreptul la o informare completă conform legii, nu la ascunderea informaţiilor incomode politic”, a declarat congresmenul Darrel Issa.

Geithner, aflat în 2008 la conducerea New York Fed, a fost desemnat la începutul lui 2009 de către preşedintele Barack Obama secretar general al Departamentului Trezoreriei, ministerul Finanţelor din SUA.

Cazul a fost adus iniţial în atenţia publicului de Bloomberg News, care a publicat anul trecut informaţii conform cărora Rezerva Federală din New York a determinat AIG să nu negocieze cu băncile discounturi la răscumpărarea CDS-urilor.

Bloomberg estimează că decizia „a stors” de la AIG, şi implicit de la bugetul de stat, un total de cel puţin 13 miliarde de dolari, discountul minim care ar fi putut fi cerut de asigurător.

SURSA: Mediafax