Miercuri, 19 ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video pentru toți cetățenii panicați de un posibil atac direct al armatei ruse.

Acesta le-a reamintit oamenilor că tensiunile dintre Ucraina și Rusia sunt vechi, singura diferență este că acum relația bilaterală a intrat în atenția publicului larg.

„Poporul ucrainean nu trebuie să intre în panică în legătură cu vestea unei posibile invazii rusești a țării. Nu trăim această realitate deja de 8 ani? Nu a început invazia în 2014? A apărut amenințarea războiului abia acum?

Aceste riscuri există de mai mult de o zi, iar acum nu au devenit mai mari, acum există mai multă entuziasm în jurul lor ”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe site-ul oficial al biroului președintelui ucrainean.

Ucraina este pregătită pentru orice atac rusesc

Volodimir Zelenski îi sfătuiește pe oameni să rămână calmi, asigurându-i că Ucraina este pregătită pentru apărarea oricărui atac militar. De asemenea, acesta i-a îndrumat pe cetățenii ucrainieni să aibă încredere doar în informațiile oficiale.

„Nu este momentul să se escaladeze situația, să cumpăraţi hrișcă și chibrituri”, a spus acesta.

De altfel, liderul de la Kiev consideră că „acum ruşii atacă activ nu pământul nostru, ci nervii noştri.”

Conform spuselor lui Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Rusia nu este fizic capabilă să organizeze o invazie la scară largă a țării lor.

La polul opus, însă, Ministerul ucrainean al Apărării a evaluat, recent, acțiunile Rusiei, ajungând la concluzia că țara condusă de Vladimir Putin aproape a finalizat concentrarea trupelor pentru un posibil atac, scrie presa internațională.

Un nou război riscă să pornească în Europa! Pregătirile sunt aproape gata. Așteaptă semnalul

Evaluarea Ministerului ucrainean al Apărării arată că țara condusă de Vladimir Putin a desfășurat peste 127 de mii de militari în regiune.

„Puterea totală a forțelor terestre ruse pe direcția Ucrainei este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total ajunge la peste 127.000 de militari”, potrivit evaluării Ucrainei, care adaugă că situația este una dificilă, scrie CNN.

Ministerul ucrainean mai spune că Rusia încearcă să divizeze și să slăbească blocul comunitar, dar și Alianța Nord-Atlantică. În plus, arată evaluarea, acțiunile acestei țări sunt menite să limiteze capacitățile Statelor Unite ale Americii de a asigura securitatea în bătrânul continent.

Amintim că raportul Ucrainei vine după ce Rusia și Vestul au purtat trei runde de negocieri, care au eșuat, cu toate că scopul lor era de a reduce tensiunile.