Conform publicației El Mundo, Cavaco a numit decizia luată marți de Moody’s ca fiind "total nejustificată" și "scandaloasă" și este de părere că "cei 27 de șefi de stat au obligația să răspundă, pentru a apăra acest proiect important, care este moneda unică". 

Vizibil afectat de faptul că Bursa de Valori de la Lisabona a suferit pierderi grave, Cavaco Silva a mai declarat că poiectul de integrare europeană va fi mult mai fragil în cazul în care țările membre UE "sunt condiționate de deciziile a trei agenții din SUA". 

Pe lângă faptul că Moody’s a retrogradat Portugalia, aceasta a scăzut și calificativele a patru bănci și doisprezece societăți, lucru care va îngreuna foarte mult accesul la credite iar finanțarea va fi mult mai scumpă.

Agenția a justificat deciziile luate cu privire la expunerea băncilor și la problemele economice ale statului portughez, ale cărui calificative le-a redus,  ca o încercare a reducerii deficitului, dar și pentru a cere ajutor internațional mai mult.
Guvernul conservator portughez s-a arătat contariat de deciziile luate de agenția de rating și a reproșat acestora că nu a luat în considerare ajustările importante anunțate pentru acest an pentru a reduce deficitul și pentru a respecta angajamentele asumate în planul de austeritate.