Grupul PPE, cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului de la Strasbourg, cere acţiuni hotărâte în trei domenii suplimentare pentru a ajuta UE să depasească criza: stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă pentru IMM-uri, reducerea birocraţiei pentru antreprenori, reforme structurale pentru creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în toate statele membre.
Joseph Joseph Daul este convins că: ”pentru a stimula economiile trebuie să avem strategii de creştere mult mai concrete şi mai credibile – strategii obligatorii. Grupul meu este de părere că Pactul Euro Plus şi strategia Europa 2020 sunt planuri ce trebuie parcurse corect, însă succesul lor este garantat numai dacă obiectivele sunt obligatorii. Avem nevoie să ”obligăm” statele membre printr-un mecanism ce va asigura respectarea angajamentelor asumate. Aquis-ul Pieţei Unice este puternic – punerea sa în aplicare pe de alta parte, nesatisfăcătoare. Pentru a atinge acest potenţial neutilizat Comisia trebuie să fie mai fermă în aplicarea legii de transpunere în statele membre.”
Preşedintele Grupului PPE propune concentrarea imediata asupra unor directive importante ale pieţei unice care pot fi transpuse mai rapid, ca de exemplu, Directiva referitoare  la întârzierea efectuării plăţilor şi Directiva privind drepturile consumatorilor. În aceste zone ne concentram pe o transpunere identică în toate statele membre. În opinia lui Daul: ”acest lucru va aduce beneficii directe pentru IMM-uri, comunitatea de afaceri şi cetăţenilor europeni.”