Zoran Milanovic, președintele Croației, a făcut recent o declarație controversată prin care s-a arăt împotriva Occidentului, conform publicației Dnevnik.hr.

Crimeea nu va mai face parte din Ucraina

Șeful statului croat Zoran Milanovic a declarat faptul că peninsula Crimeea, care a fost anexată de către Rusia în anul 2014, nu va mai face parte niciodată din Ucraina. În același timp, un critic vocal al politicii occidentale în Ucraina, Zoran Milanovic a menționat că nu vrea ca țara lui să se confrunte cu ceea ce el a numit „consecințe potențial dezastruoase ale războiului din Ucraina”, a notat presa din Croația.

„Nu ar trebui să mire pe nimeni declarațiile lui Zoran Milanovic… că doar tocmai ce și-a primit plata în avans. Adică aliatul Rusiei, Austria, a permis Cehiei accesul în Schengen, iar României nu. Țărilor care fac politici anti-Ucraina, pro-Moscova, le merge bine în UE. „Elevii silitori” sunt pedepsiți, iar „repetenții”, care strică solidaritatea europeană, vulnerabilizează Europa, fac practic jocul Moscovei, sunt „promovați”. Rămâne de văzut cum va reacționa Uniunea Europeană la aceste defecțiuni din interior.”, a declarat sursa menționată anterior.

Croația a aderat la Spațiul Schengen și la zona euro începând cu data de 1 ianuarie 2023

Croația a aderat la zona euro și la Spațiul Schengen de pe data de 1 ianuarie 2023. La zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, integrarea Croației este finalizată cu intrarea în zona euro: astfel, numărul ţărilor UE care au adoptat moneda unică a ajuns la 20 (ultimele au fost țările baltice între 2011 și 2015). De acum încolo, se plătește în euro, așa cum a spus premierul croat Andrej Plankovic când a primit-o la Zagreb pe președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este sezonul noilor începuturi”, a spus von der Leyen; odată cu noul an, Zagrebul a intrat și în zona Schengen, iar acum face parte din cel mai exclusivist club european, cel alcătuit din cele 15 țări care fac parte din UE, zona euro, zona Schengen și NATO.

„În special intrarea în zona Schengen a fost un obiectiv strategic crucial”, a spus Plenkovic. „Înseamnă mult pentru o țară turistică precum Croația, unde se ajunge mai ales cu mașina, iar faptul de a fi și în zona euro, dă vizitatorilor un alt semnal pozitiv.”