Summitul european fusese iniţial programat pentru 24-25 septembrie, dar a fost amânat cu o săptămână după ce o gardă de corp, cu care Michel intrase în contact, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, conform agerpres.ro

Charles Michel a intrat marți în carantină

„Preşedintele nu se mai află în carantină şi continuă pregătirea Consiliului European special din 1 şi 2 octombrie”, a transmis pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Barend Leyts.

Liderii celor 27 de state membre vor avea multe teme pe agenda reuniunii, dar probabil se vor concentra pe detensionarea situaţiei din Mediterana Orientală. Ciprul doreşte sancţionarea Turciei pentru explorările de gaz pe care aceasta le face în zonă, în timp ce alte state membre înclină către o soluţie diplomatică.

Turcia şi Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdicţia maritimă şi de drepturile de explorare energetică în Mediterana Orientală, din cauza opiniilor divergente despre limitele platoului continental.

Ankara a provocat iritarea Greciei în luna august atunci când a trimis în zona disputată vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirmă că în prezent nava este retrasă pentru mentenanţa tehnică periodică.

Cercetătorii de la Berlin raportează descoperirea unor anticorpi extrem de eficienți

Oamenii de știință au extras aproape 600 de anticorpi diferiți din sângele celor infectați cu noul coronavirus și au creat alți anticorpi în mod artificial. Studiile inițiale arată că această descoperire i-ar putea ajuta pe cei care sunt deja infectați.

Potrivit declarațiilor, cercetătorii din Berlin au descoperit anticorpi „extrem de eficienți” împotriva coronavirusului. Oamenii de știință de la spitalul universitar Charité din Berlin și cei de la Centrul German pentru Boli Neurodegenerative din Bonn urmăresc acum dezvoltarea așa-numitei vaccinări pasive, adică vaccinarea cu anticorpi, nu cu virus atenuat.

Anticorpii pot fi administrați pentru a oferi protecție imediată, preventiv sau chiar pentru cei care sunt deja bolnavi. Specimenele de anticorpi deosebit de eficiente pot fi apoi reproduse artificial. Conform informațiilor, anticorpii descoperiți se prind de virus, împiedicându-l să pătrundă în celule și să se înmulțească. Studiile pe hamsteri au demonstrat eficiența. „Dacă anticorpii au fost administrați după infectare, hamsterii au dezvoltat cel mult simptome ușoare ale bolii”, a explicat Jakob Kreye, coordonatorul proiectului de cercetare. În plus, administrarea preventivă a anticorpilor a făcut ca animalele să nu se îmbolnăvească deloc.