În 2012 se împlinesc 30 de ani de la conflictul militar între Marea Britanie şi Argentina pentru controlul insulelor. Cu această ocazie, premierul britanic David Cameron a ridicat drapelul Insulelor Falkland la reşedinţa sa din Downing Street, 10.

"Eram departe, dar am simţit ruşine pentru că nu poţi aniversa sau marca un război", a declarat Fernandez, în discursul său, în care acuzat Marea Britanie de a se folosi de poziţia sa privilegiată în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, pe care o foloseşte ca o tribună pentru "răspândirea de minciuni despre istoria insulelor şi paravan pentru ‘acţiuni huliganice".

"Noi nu cerem mult. Cerem doar începerea dialogului. Nu cerem nimănui să spună ,,da,, faptului că insulele Malvine aparţin Argentinei", a adăugat preşedinta Cristina Fernandez.

Buenos Aires susţine că insulele au fost ocupate de Marea Britanie în 1983. Londra neagă toate acuzaţiile şi se referă la punctele de vedere ale rezidenţilor locali. Cei mai mulţi din cei 3.000 de locuitori sunt în favoarea menţinerii suveranităţii britanice asupra insulelor, după cum subliniază AP. Argentina insistă asupra faptului că locuitorii nu au dreptul exclusiv de a decide soarta insulelor, adaugă agenţia de presă citată.

Un referendum privind suveranitatea este planificat să se desfăşoare în 2013 Insulele Malvine/Falkland, aminteşte canalul media menţionat
Sursa: Agerpres