Premierul spaniol Pedro Sanchez l-a îndemnat pe Xi Jinping să discute cu Zelenski și a precizat că una dintre condiţiile de încetare a războiului este ca Rusia să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea, pe care a anexat-o ilegal încă din 2014.

„Cred că este un plan care pune bazele unei păci durabile în Ucraina şi este perfect aliniat cu Carta Naţiunilor Unite şi principiile sale, care au fost încălcate de Putin prin invazia sa”, a declarat Pedro Sanchez.

„I-am transmis îngrijorarea noastră cu privire la invazia ilegală a Ucrainei”, a declarat Sanchez, adăugând că l-a încurajat pe Xi să discute cu preşedintele Zelenski pentru a cunoaşte direct planul de pace al Kievului.

La rândul său, Xi a cerut să se pună capăt „mentalităţii de Război Rece” şi presiunii sancţiunilor „extreme”, deşi nu a numit specific Rusia.

„Sperăm că toate părţile implicate vor construi o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă şi durabilă prin dialog şi consultare”, a declarat Xi, potrivit CCTV.

Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina

Josep Borrell a declarat vineri că Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea juca rolul de facilitator pentru a ajunge la un acord de pace cu Moscova.

„China nu face distincţie între agresor şi victimă a agresiunii”, a declarat Borrell în cadrul unui panel organizat în capitala spaniolă Madrid. „China nu cere retragerea trupelor ruseşti din Ucraina”, a punctat el. „Dar China ar trebui să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina”, a adăugat el.

Relația China-Spania

Pedro Sanchez a îndemnat China să caute o relaţie economică mai echilibrată cu UE şi o mai mare transparenţă. În ceea ce priveşte comerţul bilateral, Sanchez a anunţat acorduri care vor permite exportul de migdale şi de kaki spaniole în China.

În 2022, importurile Spaniei din China s-au ridicat la 49,6 miliarde de euro (53,9 miliarde de dolari), în timp ce exporturile către China au ajuns la aproximativ 8 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului spaniol al Economiei.

Potrivit CCTV, premierul chinez Li Qiang, proaspăt numit în funcţie, a declarat că Beijingul doreşte să extindă comerţul şi investiţiile cu Spania, să consolideze cooperarea industrială şi să sporească legăturile în domeniul energiei noi şi al materialelor avansate, precum şi în ceea ce priveşte Iniţiativa Belt and Road a lui Xi Jinping.