'Consolidarea Statului Islamic a fost posibilă inclusiv ca urmare a politicii iresponsabile a Statelor Unite. În loc să-şi concentreze eforturile comune în lupta împotriva terorismului, America şi aliaţii săi s-au apucat să lupte cu preşedintele sirian legitim Bashar al-Assad', a declarat presei ruse Medvedev, după o întâlnire a liderilor ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei) la Kuala Lumpur (Malaezia).

El a comentat astfel declaraţiile făcute anterior de preşedintele american, Barack Obama, în cadrul aceluiaşi forum, cu privire la rolul Rusiei în conflictul din Siria.

Pentru toate ţările, inclusiv pentru SUA, o politică rezonabilă în ţările din Orientului Mijlociu, fie că este vorba de Siria, Egipt sau Iran, ar trebui să însemne, în opinia premierului rus, sprijinirea guvernului legitim, care poate să menţină integritatea statului, dar nu destabilizarea situaţiei.

'Odată SUA au contribuit la consolidarea Al Qaida, ceea ce a dus la atentatele de la 11 septembrie (2001). Aceste învăţăminte confirmă ideea că lupta împotriva ameninţării teroriste presupune un efort comun, fără o împărţire a aliaţilor în această luptă între 'ai noştri' şi 'ai voştri'', a afirmat Dmitri Medvedev.

Atacurile aeriene ruse nu fac decât să ajute Statul Islamic, declarase anterior preşedintele Barack Obama, în marja reuniunii de duminică a liderilor ASEAN în Malaezia.

Rusia trebuie să ia o decizie strategică şi să atace mai degrabă extremiştii decât forţele opoziţiei moderate, care încearcă să răstoarne regimul lui Bashar al-Assad în Siria, a spus liderul american, citat de Fox News.

'Operaţiunile militare ruse nu au ajutat în eforturile de combatere a Statului Islamic, iar în unele cazuri chiar au consolidat gruparea', a spus Obama, promiţând să distrugă organizaţia jihadistă.