”Premierul nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce spun aceşti oameni la telefon. Am considerat că se impune să fac aceste precizări pentru că, deşi nu apare numele primului-ministru în motivare, există o tentaţie din partea celor implicaţi în dezbateri să cadă pradă speculaţiilor şi scenariilor conspiraţioniste, iar acest lucru s-a dovedit în dezbaterile publice din ultimele zile referitoare la cazul Apostu”, a spus Ioana Muntean.
Ea a adăugat că răspund în faţa legii cei care au greşit şi nu este normal ca numele unui om care nu are nici o legatură cu un presupus caz de corupţie să fie asociat cu acest tip de dezbatere. ”Orice persoană are dreptul la propria imagine, implicit şi primul-ministru, un om asupra căruia nu a planat niciodată vreo suspiciune de corupţie de-a lungul carierei sale politice”, a spus Muntean.
Aceasta a ţinut să precizeze că alocarea de către Guvern a banilor din fondul de rezervă la dispoziţia primului-ministru se face în baza propunerilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Acestea sunt trimise Guvernului în urma centralizării de către a MAI a solicitărilor făcute de prefecţi şi preşedinţii de consilii judeţene, în baza a ceea ce solicită administraţia locală. ”Mecanismul nu e discreţionar, nu se poate să vină un om de afaceri la primul-ministru. În niciun caz nu îi acordă primul-ministru”, a explicat Ioana Muntean.
Potrivit motivării de către procurori a arestării primarului Clujului, Sorin Apostu, unul din inculpaţii din dosar ar fi pretins într-o discuţie telefonică cu un om de afaceri din judeţul Argeş 10% din suma pe care se angaja să o obţină prin intervenţii pe lângă Guvernul României pentru o societate de drumuri controlată de acest om de afaceri.