Comisia pentru remunerarea sectorului public, un organism independent însărcinat cu stabilirea nivelului de salarizare al aleşilor şi înalţilor funcţionari, a propus creşterea salariului primului ministru cu 31%, decizia finală urmând să fi luată de Parlament, scrie Agerpres.
Creşteri similare de salariu vor primi şi parlamentarii. În cazul în care votul va fi favorabil, doamna Gillard va încasa în fiecare an 481.000 de dolari australieni (366.000 de euro). Prin comparaţie, salariul preşedintelui american, Barack Obama, este de 395.188 dolari americani (304.000 euro) anual.

"Nu este un salariu prea mare pentru primul ministru al Australiei", a spus preşedintele comisiei răspunzând la o întrebare despre oportunitatea unei asemenea decizii în contextul crizei economice şi în condiţiile în care cota de popularitate a doamnei Gillard înregistrează cel mai scăzut nivel de când a preluat postul de premier.

Guvernul de la Canberra a anunţat recent reducerea cheltuielilor bugetare pentru a reduce deficitul public. Ţara cea mai puţin îndatorată dintre statele dezvoltate, Australia începe să resimtă efectele turbulenţelor din zona euro şi ale încetinirii economiei mondiale. Dar numeroasele sale resurse naturale (minereuri, cărbune, gaze naturale) o ţin deocamdată la adăpost de o criză majoră.

Te-ar putea interesa și: