"Şeful Executivului consideră că este necesar acest demers având în vedere interesul sporit din partea tuturor celor vizaţi de acest proiect de lege, precum şi dialogul încă în desfăşurare între asociaţiile foştilor proprietari, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei", a menţionat sursa citată.

Guvernul nu a adoptat nici în şedinţa de săptămâna trecută proiectul de lege referitor la plafonarea despăgubirilor pentru proprietarii de drept ai caselor naţionalizate de comunişti.

Întrebat dacă Guvernul a decis miercurea trecută să transmită Parlamentului proiectul de lege, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a răspuns negativ. Drăgoi a precizat că se mai discută asupra acestui subiect.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a analizat în primă lectură un proiect de lege prin care se propunea plafonarea la 15% a despăgubirilor pentru proprietarii de drept ai caselor naţionalizate.

"S-a eliminat măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor solicitate sau compensarea cu alte bunuri sau servicii sau restituirea pe alt amplasament, singura măsură reparatorie constă în acordarea de despăgubiri stabilite potrivit prezentei legi. (…) Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului şi eşalonarea plăţilor despăgubirilor pe o perioadă de 10-12 ani", a declarat atunci preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Dorina Danielescu.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a primit sarcina să analizeze o soluţie juridică prin care persoanele care au depus cereri de retrocedare în natură a imobilelor care fuseseră naţionalizate de comunişti să-şi poată primi proprietăţile în natură, a declarat, săptămâna trecută, pentru AGERPRES, vicepreşedintele politic al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Laszlo Borbely, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Propunerea făcută de UDMR în şedinţa de coaliţie mai prevede şi instituirea unui termen de 15 zile în care să poată fi depuse noi cereri de retrocedare a proprietăţilor naţionalizate, solicitări care, de asemenea, vor putea conduce la restituirea în natură a imobilelor respective.

"Am propus să dăm un termen foarte scurt – 15 zile – ca persoanele care nu au depus până acum cereri să mai poată depune şi atunci să fie o echitate pentru toată lumea. (…) Ministrul Justiţiei a primit sarcina să analizeze această soluţie juridică", preciza Borbely.

În şedinţa coaliţiei, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat, însă, că România a primit un ‘dead-line foarte scurt, până pe 15 iulie’ din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru rezolvarea problemei caselor naţionalizate, iar Guvernul trebuie să ia o decizie până atunci, a mai relatat deputatul UDMR.

Uniunea se opune unei formule legislative în care persoanele care au depus cereri de restituire, tergiversate însă în procedurile instituţionale, nu mai primesc decât 15% din valoarea bunurilor revendicate întemeiat.

"Noi nu suntem de acord ca de pe o zi pe alta să li se spună celor care au depus documentaţie, dar comisia nu a catadicsit să dea verdict, să li se spună că primesc până la 15% din valoare", a subliniat Laszlo Borbely.

Nici Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară nu este de acord cu eliminarea posibilităţii de restituire în natură a imobilelor naţionalizate.

"Noi am spus că nu suntem de acord, pentru că nu vedem să fie o lege echitabilă cu toată lumea. În Parlament, legea aflată în dezbatere nu o sprijinim în forma actuală", a declarat după şedinţa de coaliţie, Adrian Merka, deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România.

El a arătat că, odată ajuns în Legislativ, proiectul de lege va fi supus amendamentelor parlamentarilor.

În schimb, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a arătat că va reveni Guvernului decizia privind forma legii care va fi transmisă la Parlament.
Sursa: Agerpres