Lukoil intenționează să vândă activele din România, iar Rompetrol KazMunayGas ar fi interesat de achiziția acestora. Însă, în acest fel, compania kazahă ar ocupa o poziție dominantă în piață, dar și un monopol interzis inclusiv de legislația Uniunii Europene, transmite Gândul.

Care ar fi, de fapt, scopul?

De fapt, potrivit sursei citate, Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, ar vrea să reactiveze circuitul de „spălare de bani” din Kazahstan.

Dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, „Evaziunea Lukoil în România”, detaliază modalităţile prin care Petrotel Lukoil a fost decapitalizată și folosită că interfață pentru spălarea banilor rusești.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2014, rafinăria Petrotel a generat pierderi de aproape 2 miliarde de lei în România, dar de fapt profiturile erau exportate în alte ţări, către firme controlate direct sau indirect de către Lukoil.

În acest context, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri deţinute de Lukoil Europe Holding BV Olanda şi SC Petrotel Lukoil SA

„În cauză, în urma extinderii certărilor faţă de Lukoil Europe Holdings BV Olanda şi faţă de S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings BV Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro (…), precum şi asupra unui număr de 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti”, s-a precizat în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Monopol pe produsele petroliere din România

Acum, recentele negocieri dintre Lukoil și KazMunayGas pentru preluarea activelor gigantului rus de către compania kazahă „se încadrează în tiparele infracționale folosite și în cazul celui mai mare dosar de evaziune fiscal din România, dosarul Petrotel-Lukoil, în care cea mai mare parte a prejudiciului a fost create pe filiera ruso-kazahă”, conform referatului procurorilor.

„Din cele expuse, în baza documentelor existente, se desprinde concluzia că pe circuitul economic al operaţiunii de import ţiţei, de regulă de origine Republica Kazakhstan – SC… SA – SC Petrotel Lukoil SA, se interpun şi alte societăţi pe lanţul de tranzacţionare din ţări membre U.E., având ca efect cert achiziţionarea de către SC Petrotel Lukoil SA a ţiţeiului provenit din import la preţuri mai mari”, au stabilit procurorii.

Prin preluarea activelor Lukoil, KazMunayGas ar pune monopol pe produsele petroliere din România, acaparând 70% din capacitatea de rafinare prin cele 3 rafinării Midia, Vega și Petrotel, dar și pe piața retail-benzinării și vânzări angro prin operarea stațiilor Rompetrol și Lukoil.