Începând cu grâu și alte cereale, până la carne și ulei, prețurile au început să crească de la săptămână la săptămână. Situația este determinată de o mulțime de factori, începând cu costurile mai mari ale îngrășămintelor și energiei, dar și de războiul Rusia-Ucraina, scrie CNBC.

Interdicțiile de export ale unor alimente sau perturbările grave au inclus grâul în India, grâul, ovăzul și zahărul, printre altele, în Ucraina, și uleiul de palmier în Indonezia.

Prețurile internaționale ale orezului au crescut pentru a cincea lună consecutiv

Orezul ar putea fi următorul pe listă. Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură arată că prețurile internaționale ale orezului au crescut deja, pentru a cincea lună consecutiv, atingând un maxim al ultimelor 12 luni, potrivit datelor publicate recent.

Experții susțin că producția de orez este încă destul de mare, dar creșterea prețurilor la grâu și costurile mai mari în agricultură ar putea face ca prețurile orezului să fie monitorizate în continuare.

„Trebuie să monitorizăm prețurile la orez, în viitor, deoarece creșterea prețurilor la grâu ar putea duce la o înlocuire a acestuia cu orezul, la creșterea cererii și scăderea stocurilor existente”, a declarat Sonal Varma, economist șef la banca japoneză Nomura.

Risc de protecționism

Măsurile protecționiste „de fapt, înrăutățesc presiunile asupra prețurilor la nivel global, din diverse motive”, a spus Varma. Costurile pentru furaje și îngrășăminte pentru agricultură sunt deja în creștere, iar prețurile la energie se adaugă costurilor de transport, a adăugat ea.

„Deci există riscul să asistăm la mai mult protecționism din partea unor țări”, a spus Varma. Ea crede totuși că, pentru orez, riscurile sunt încă mici, deoarece stocurile globale de orez sunt mari și se așteaptă ca recoltele din India să fie bune în această vară.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la creșterea prețurilor grâului. Ambele țări sunt mari exportatoare de grâu, iar invadarea Rusiei a perturbat agricultura și a blocat exporturile de cereale din țară. Prețurile grâului au crescut cu peste 50% față de acum un an.

India și China, primii doi producători de orez din lume

India și China sunt primii doi producători de orez din lume, reprezentând mai mult de jumătate din totalul global, potrivit Forumului Economic Mondial. Vietnam este pe locul cinci, în timp ce Thailanda se află pe șase.

India a impus luna trecută interdicții de export pentru grâu, invocând necesitatea „de a gestiona securitatea alimentară generală a țării”. De asemenea, a impus restricții asupra zahărului, la doar câteva zile după interdicțiile aplicate grâului.

Nafees Meah, reprezentant regional pentru Asia de Sud la Institutul Internațional de Cercetare a Orezului, susține că toate costurile cu energia, care au crescut la nivel global, reprezintă o mare parte a costurilor de producție a orezului.