Postul Mare. Când este dezlegare la vin și ulei?

Postul Mare se întinde pe o durată de 48 de zile, fiind una dintre cele mai importante etape din calendarul creștin ortodox. Având în vedere că Sfântul Paște este programat pentru data de 5 mai 2024, creștinii ortodocși se află în mijlocul postului.

În consecință, este interzis consumul de alimente de origine animală. În plus, consumul de vin, ulei și pește este restricționat în această perioadă. Cu toate acestea, există anumite zile în care se permite consumul lor. În luna aprilie, există o singură zi de „dezlegare” la pește (28 aprilie 2024).

Cei care respectă Postul Paștelui trebuie să fie conștienți că au permisiunea de a consuma ulei și vin în fiecare zi de sâmbătă și duminică. Aceasta este valabilă în mod constant, indiferent dacă aceste zile coincid cu sărbători marcate cu cruce roșie sau cruce neagră în calendarul ortodox:

  • sâmbătă, 6 aprilie – Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (sărbătoare cu cruce neagră);
  • duminică, 7 aprilie – Sfântul Mucenic Caliopie – Ap. Evrei IV, 14-16V, 1-6Ev. Marcu VIII, 34-38IX, 1glas 3, voscr. 11;
  • sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon;
  • duminică, 14 aprilie – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin – Ap. Evrei VI, 13-20Efeseni V, 8-19Ev. Marcu IX, 17-32Matei IV, 25V, 1-12glas 4, voscr. 1 (sărbătoare cu cruce neagră);
  • sâmbătă, 20 aprilie – Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului (sărbătoare cu cruce neagră);
  • duminică, 21 aprilie – Sfântul Mucenic Ianuarie – Ap. Evrei IX, 11-14Galateni III, 23-29Ev. Marcu X, 32-45Luca VII, 36-50glas 5, voscr. 2;
  • sâmbătă, 27 aprilie – Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului (Sâmbăta lui Lazăr. Pomenirea morților);
  • duminică, 28 aprilie – Intrarea Domnului în Ierusalim; Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru – Ap. Filipeni IV, 4-9Ev. Ioan XII, 1-18 (sărbătoare cu cruce roșie – dezlegare la pește).
cruce
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce sunt „dezlegările” din zilele de post?

Aceste „dezlegări” nu sunt stabilite în mod permanent, asemenea dogmelor, ci pot fi revizuite oricând, conform deciziei Sfântului Sinod.

În acest context, Părintele Ene Brâniste ne explică: „Permisele provin din hotărârile canonice referitoare la posturi, care nu au caracter dogmatic. Ele nu ar trebui considerate ca reguli absolut fixe și eterne, ci sunt parte din normele bisericești cu caracter moral-disciplinar.

Acestea au fost stabilite de autoritatea bisericească în funcție de necesitățile, circumstanțele și evoluția vieții religios-morale a credincioșilor și, prin urmare, pot fi revocate, modificate sau atenuate de aceeași autoritate, dacă este necesar.”

Este important să subliniem că postul nu își pierde integritatea prin aceste „dezlegări”. Pe de altă parte, „dezlegările” nu sunt obligatorii și nu impun o obligație de a le respecta, ci sunt stabilite „pentru alinarea și întărirea credincioșilor”, încurajându-i să postească în continuare cu aceeași speranță de a primi darurile spirituale dorite.

Astfel, cu binecuvântarea duhovnicului, credincioșii pot alege să nu consume ulei, vin sau pește în zilele în care este permis acest lucru, potrivit CreștinOrtodox.ro.