'Cursul de schimb al leului, toate datele privind încrederea investitorilor în România nu s-au modificat şi de aceea este important să arătăm că nu avem de-a face cu o criză pe termen lung', a declarat Victor Ponta la o întâlnire cu jurnaliştii străini.

În context, premierul a precizat că discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru revizuirea acordului preventiv vor avea loc conform calendarului stabilit anterior, la finele acestei luni sau începutul lunii iulie. Victor Ponta a precizat că măsurile de relaxare fiscală planificate de Guvern, care ar urma să fie discutate şi cu delegaţia FMI şi CE, vor fi aprobate de Parlament până la finele lunii iunie.

Săptămâna trecută, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional în România, Guillermo Tolosa, a declarat că proiectul de Cod Fiscal aflat în prezent în dezbatere parlamentară va trebui revizuit semnificativ pentru că, altfel, Guvernul nu va reuşi să se încadreze în ţintele de deficit stabilite cu instituţiile financiare internaţionale pentru 2016. Guillermo Tolosa a apreciat că discuţiile din cadrul misiunii tehnice, care a avut loc la finalul lunii mai, au mers bine, însă FMI aşteapă de la Guvernul României decizii care să ducă la îmbunătăţirea situaţiei viitoare, astfel încât să se poată modifica proiecţia asupra deficitului şi să se încadreze în ţinte, pentru ca programul să continue cu succes.

Actualul acord al României cu instituţiile financiare internaţionale expiră în septembrie.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, la finele lunii trecute, că Executivul va continua discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene în perioada 19-30 iunie, la Bucureşti, iar autorităţile speră ca acordul să fie încheiat în septembrie "cu succes". AGERPRES