Ministrul a explicat pentru un post polonez de radio că această măsură „este provizorie” şi că tot ce lipseşte „sunt soluţii pentru ca Uniunea Europeană să îşi dea seama că avem nevoie de reglementări, instrumente care să permită ca produsele ucrainene să nu rămână în Polonia, ci să tranziteze prin Europa”.

Polonia vrea să impună un preț minim de vânzare

Acesta și-a exprimat, totodată, intenția de a propune, în cadrul următorului Consiliu de miniștri, impunerea unui preţ minim de vânzare de circa 300 de euro pe tona de grâu, pentru a combate scăderea preţurilor provocată, potrivit Guvernului polonez, de acumularea de grâu din Ucraina.

Vă reamintim că marți, 18 aprilie, Polonia și Ucraina au căzut de acord cu privire la reluarea tranzitului celor 30 de produse ucrainene a căror introducere în ţară fusese oprită prin decret în 15 aprilie.

Miercuri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Artur Sobon a declarat într-un interviu pentru Radio Plus că începând de vineri se va repermite intrarea produselor ucrainene în Polonia „sub formă de convoi” şi va fi controlată circulaţia acestora prin sistemul SENT, bazat pe utilizarea de GPS şi verificări pe traseu.

Aceeași metodă este folosită pentru supervizarea tranzitului transportului de combustibili, deşeuri toxice sau mărfuri periculoase.

Camioane ucrainene așteaptă să intre în Polonia

Cea de-a doua parte a acordului presupune ca Polonia să pregătească un plan pentru a da drumul la patru milioane tone de cereale înmagazinate în silozuri aproape de frontiera cu Ucraina înainte de 1 iulie, „pentru a face loc noii recolte a producătorilor polonezi”, a spus Sobon.

Presa poloneză relatează că în prezent, există cozi de peste 25 de kilometri formate din camioane ucrainene care aşteaptă să intre în Polonia.

Anul trecut, Uniunea Europeană a suspendat barierele de import pentru cerealele ucrainene după izbucnirea războiului, iar în iulie a stabilit aşa-numitele „coridoare umanitare””, pentru a preveni o criză alimentară, însă, potrivit Varşoviei, o mare parte din aceste produse rămân în Polonia, influențând negativ piaţa locală.

Protestele producătorilor polonezi şi lipsa unui acord au dus la demisia a doi miniştri ai Agriculturii în ultimele 9 luni şi impunerea, sâmbătă, a opririi importurilor de cereale, carne, fructe şi legume provenite din Ucraina.