Oficiali ai Comisiei Europene sunt prezenţi la Bratislava, la summitul dedicat consumatorilor, o reuniune ministerială la nivel înalt, a cărei temă este dublul standard de calitate la produsele alimentare, transmit PAP şi MTI. În urma efectuării unor cercetări, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia şi Slovacia au sesizat anul trecut Comisia Europeană privind standardele duble ale calităţii produselor vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest. 

"Discriminarea deliberată a consumatorilor pe baza ţării lor de origine este inacceptabilă şi avem dreptul să ne aşteptăm la tratamentul egal pe care îl merităm de la partenerii noştri din UE, inclusiv instituţiile UE", a declarat oficialul polonez. 

Acesta a adăugat: "Salutăm decizia CE de a începe activitatea de clarificare a problemei dublelor standarde la calitatea alimentelor". 

Prezent la reuniunea de la Bratislava, premierul Ungariei, Viktor Orban, a apreciat că economia Europei se bazează pe încrederea între state, iar Europa Centrală este în mod deosebit "sensibilă" la problema dublelor standarde din cauza trecutului său comunist. 

Marile companii internaţionale "i-au indus în eroare" pe consumatorii din Europa Centrală cu "meschinăria demoralizatoare", a declarat Orban. Calitatea produselor similare distribuite în Europa Occidentală este în proporţie de 70% diferită de cea a produselor vândute în Ungaria, a explicat premierul, citând analizele efectuate anul acesta în ţara sa. 

Problema nu este specifică Ungariei sau Europei Centrale, a precizat Orban, citându-l pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a declarat: "Europa nu trebuie să aibă consumatori de categoria a doua". 

În acest context, premierul Ungariei a cerut instituţiilor UE "să protejeze şi să impună" respectarea legislaţiei UE. 

Această problemă preocupă şi autorităţile din România. În perioada 19 – 26 iunie 2017, o echipă formată din specialişti ai Ministerului Agriculturii, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a deplasat la Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) şi Bruxelles (Belgia). Delegaţia României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcţie de prezenţa lor în statele menţionate şi în România, precum şi de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din ţările vizate: Lidl – Germania şi Olanda; Kaufland – Germania; Belgia – Delhaize (Mega Image – România). 

Studiul comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard a scos în evidenţă diferenţe la 9 dintre cele 29 de probe analizate, a declarat, la finele lunii iulie, Rodica Tănăsuică, director al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. Datele prezentate de specialistul institutului arată diferenţe faţă de valorile calorice înscrise pe etichete, dar şi faţă de calitatea produselor din alte ţări, respectiv a nivelului proteinelor sau a conţinutului de grăsime, dar şi la clorura de sodiu şi aditivi alimentari. 

"Întrebarea care se pune la această dată este cum valorificăm rezultatele analizelor de laborator. Şi prima obligaţie pe care am avut-o, o avem şi o vom avea în continuare este de a informa opinia publică. De aceea, am socotit necesar ca imediat când s-au definitivat aceste analize să le transmitem opiniei publice prin dumneavoastră. Al doilea lucru, transmitem imediat, în această seară, Comisiei Europene aceste rezultate pe care noi le-am obţinut pe procedurile care v-au fost prezentate, solicitând Comisiei Europene să accelereze procesul de reglementare în aşa fel încât să putem avea instrumente şi juridice şi proceduri unitare pentru a putea analiza oricând oriunde şi în orice ţară o situaţie privind dublul standard, pentru că, repet, la această dată nu este reglementat" a subliniat ministrul român al Agriculturii, Petre Daea. (Sursa: Agerpres)