"Polonia nu intenţionează să participe la o intervenţie de acest gen. Nu sunt convins că un atac armat ar putea opri crimele. Am înţeles motivaţia, însă eu nu împărtăşesc convingerea şi entuziasmul celor care cred că o astfel de operaţiune ar putea avea efecte pozitive", a afirmat Donald Tusk pentru ziarişti.

Polonia, foarte angajată alături de Statele Unite mai întâi în Irak, apoi în Afganistan, intenţionează să-şi limiteze participarea la misiunile militare departe de teritoriul său şi să se concentreze pe modernizarea forţelor sale militare din ţară.

"Vom renunţa fără ezitare la politica misiunilor, anunţată în 2007 într-un mod mult prea grăbit şi nechibzuit", declara la mijlocul lunii august preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor par să fie gata de o acţiune militară împotriva Siriei după ce au acuzat regimul Bashar al-Assad că ar fi comis pe 21 august un masacru cu arme chimice în apropiere de Damasc, soldat cu sute de morţi. Rusia a atras însă atenţia că o soluţie militară în Siria va avea consecinţe "catastrofale" în Orientul Mijlociu.
Sursa: Agerpres