Potrivit lui Jacek Rostowski, dificultăţile actuale din zona euro nu au descurajat Varşovia să se alăture zonei unice însă mai înainte uniunea monetară va trebui să-şi rezolve problemele iar Polonia trebuie să îndeplinească şi ea toate criteriile de aderare.

Întrebat dacă Polonia ar putea adopta euro în următorii zece ani Jacek Rostowski a răspuns: ‘este posibil. Nu vreau să exclud această ipoteză, dar cu siguranţă nu este un program pentru următorii ani. Nu cred că acest lucru va putea avea loc în următoarea legislatură’.

Următoarele alegeri legislative din Polonia sunt programate a avea loc pe data de 9 octombrie, iar noul parlament ar urma să fie ales pe patru ani, până la finele lui 2015. Potrivit sondajelor de opinie, partidul condus de premierul Donald Tusk ar urma să câştige un nou mandat.

Iniţial, Polonia intenţiona să adere la zona euro în 2012. În prezent însă autorităţile de la Varşovia estimează că în decurs de doi ani vor îndeplini toate criteriile necesare, în special un deficit public mai mic de 3% din PIB. În 2010 Polonia avea un deficit public de aproape 8% din PIB.
SURSA: Agerpres