Un judecător al unui tribunal districtual din SUA a ordonat, vineri, poliţiei din Denver să înceteze să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace „mai puţin decât letale”, precum grenade luminoase, împotriva protestatarilor din oraş, relatează Reuters.

Interdicţia temporară a fost decisă în urma unei plângeri depuse joi de protestatari la tribunalul districtual din Denver în care aceştia reclamau utilizarea unei forţe excesive de către poliţişti în timpul demonstraţiilor care au urmat morţii unui bărbat de culoare în timpul arestării sale de către poliţia din Minneapolis.

Tyrone Campbell, un purtător de cuvânt al poliţiei din Denver, a declarat că instituţia se va supune ordinului judecătorului.

Moartea, în Minneapolis, a afro-americanului originar din Houston George Floyd în timpul arestării sale de către poliţie în urma unei infracţiuni non-violente a dus la proteste naţionale împotriva utilizării forţei de către poliţie, notează Agerpres.

Detalii şocante din ultimele minute de viaţă ale lui George Floyd

O înregistrare video a arestării lui Floyd arată că un poliţist a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute. Noi detalii despre ultimele clipe din viaţa lui George Floyd au fost prezentate în acuzaţiile formulate miercuri de procuratura statului american Minnesota împotriva a patru foşti poliţişti din Minneapolis.

În ultimele 20 de minute din viaţă, George Floyd a fost ameninţat cu pistolul de unul din cei patru poliţişti implicaţi în arestarea sa, arată rechizitoriul depus joi la dosar de procuratură. Suspectat că ar fi plătit la un magazin cu o bancnotă falsă de 20 de dolari, Floyd a fost scos de poliţişti din automobilul său. El i-a rugat pe agenţi să nu îl închidă în spatele maşinii poliţiei, deoarece suferă de claustrofobie.

În timp ce era întins la pământ, cu gâtul sub genunchiul poliţistului Derek Chauvin, Floyd a spus la un moment dat „Mor!”, la care i s-a replicat „Vorbeşti foarte bine”.

Când un coleg s-a arătat îngrijorat de starea lui Floyd şi a întrebat dacă acesta nu ar trebui întors pe o parte, Chauvin, înregistrat video ţinând genunchiul pe gâtul arestatului, a răspuns: „Nu, să stea liniştit unde l-am pus”.