Manolis Glezos, un politician de stânga în vârstă de 89 de ani cunoscut pentru faptul că s-a urcat pe Acropole în mai 1941 şi a rupt steagul ocupanţilor nazişti, susţine că Germania încă îi mai datorează Greciei reparaţii de război cu o valoare mai mare decât cea a întregului plan de ajutor.

"Nu noi le datorăm bani germanilor, ei ne datorează nouă", a declarat Manolis Glezos pentru agenţia Reuters, într-un interviu la Atena, unde îşi are biroul veteranul politician, membru al blocului radical Syriza, care s-a plasat pe poziţia secundă în urma alegerilor parlamentare desfăşurate duminică în Grecia.

"Ei ne datorează în total 162 de miliarde de euro, fără dobândă. Dacă adăugaţi o dobândă de trei procente, vorbim de peste trei trilioane de euro. Dar putem accepta o reducere a dobânzii", a explicat Glezos, care susţine că Germania nu i-a plătit Atenei compensaţii băneşti pentru ocupaţia nazistă şi jefuirea Greciei continentale în perioada 1941-1944 şi nici nu i-a restituit un împrumut forţat de care a beneficiat cel de-al Treilea Reich.

Pe de altă parte, Germania neagă că ar mai avea încă datorii din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial. Această problemă veche a revenit în actualitate, în contextul în care guvernul elen se luptă ca ţara să evite falimentul, iar Berlinul insistă ca Grecia să impună măsuri drastice pentru a-şi reechilibra bugetul.

Potrivit Reuters, vocea lui Manolis Glezos este una cu autoritate în Grecia datorită actului său de sfidare din timpul războiului, în urma căruia s-a ales cu o condamnare la moarte în absenţă din partea naziştilor. El rămâne un parlamentar influent şi s-a aflat în fruntea listei de candidaţi prezentată de Syriza în alegerile de duminică.
Sursa: Agerpres