Aproape 41% din romini isi obtin informatiile politice de la postul public de televiziune TV Rominia 1. Cifra este furnizata de un sondaj realizat de Societatea Academica din Rominia (SAR), i colaborare cu institutul CURS. Acest sondajul este prima cercetare din programul „invatarea politica i campania electorala”, derulat cu spijinul German Marshall Fund of United States. Obiectivul programului este acela de a constata efectele campaniei electorale asupra publicului. Cercetarea s-a desfasurat i saptamina 10 – 15 octombrie a.c., pe un esantion national reprezentativ de 1.230 de subiecti.
Rezultatele arata ca trei televiziuni sunt principalii furnizori de stiri politice pentru romini: TV Rominia 1, ProTV si Antena 1. Procentajul mare obtinut de canalul public se explica si prin gradul de acoperire teritoriala superior celor doua posturi private. Un procentaj isemnat dintre cei interveviati (14,7%) nu urmareste nici o emisiune politica. Autorii sondajului afirma ca acesti subiecti, desi nu-i intereseaza asemenea productii de televiziune, il vor vota pe Ion Iliescu. Oamenii care urmaresc stirile si emisiunile politice de la TV Rominia 1 isi afirma sprijinul i proportie de 59,4% pentru candidatul la pre-sedintie din partea PDSR. Acelasi politician este preferat si i cazul telespectatorilor ProTV si Antena 1. Numai ca i cazul acestui ultim post, sprijinul publicului este ceva mai echilibrat.
Votantii lui C.V. Tudor prefera Antena 1
Studiul releva si consumul de informatii politice prin televiziune la nivelul electoratelor principalilor candidati. in acest caz, este evident procentajul de 30,6 din votantii lui CV Tudor care consuma informatii politice de la Antena 1. Fel de fel de comentarii s-au facut pe seama tendintei nationaliste a postului si a publicului sau. Acum, rezultatul scris negru pe alb nu poate fi contestat decit de cei rau-intentionati si bolnavi de suspiciune. in fond, isusi Marius Tuca a spus itr-o emisiune de-a sa ca nu vede nimic rau i faptul ca este nationalist. E o optiune. Interesant este ca doar 13,8% dintre potentialii electori ai lui Iliescu se uita la Antena 1. Stranie optiune pentru aceasta televiziune, despre care se tot vorbeste ca ar fi de partea PDSR, tinind cont ca patronul ei este aliatul i alegeri al partidului condus de Ion Iliescu. Totusi, se poate spune ca Antena 1 are un public echilibrat.
Sondajul nu arata direct partizanatul televiziunilor
in schimb, 43,6% din votantii lui Theodor Stolojan, candidat care vorbeste raspicat despre reforma economica, se uita la ProTV. si votantii lui Mugur Isarescu, alt tehnocrat, prefera programele politice de la Pro TV. Altfel spus, ProTV, prin programele sale, pare sa sugereze rominilor o singura directie: Vestul!
„Aceste date nu arata direct partizanatul televiziunilor, precizeaza Alina Mungiu-Pippidi, directorul Centrului de Comunicare Politica SAR. Multi oameni nu au de ales, ei se uita la TVR pentru ca nu au cablu sau antena satelit. Optiunea lor pentru Ion Iliescu este o urmare a faptului ca sunt saraci, locuiesc i localitati mici, si aceiasi factori determina consumul lor de TVR – sunt saraci, deci nu au cablu. Nu putem deduce deci ca voteaza cu Iliescu sau Vadim Tudor numai pentru ca se uita la TVR. Legatura directa itre televiziuni si optiunea electorala este i cadrul populatiei care are cablu. Aici, devine o limpede o structura diferita a publicului Pro TV, mai antreprenorial si prooccidental, si a publicului ce alege Antena 1, care e mult mai nationalist.”