Chiar dacă preţul asigurărilor de locuinţe de toate tipurile este foarte jos, părerile privind scumpirea lor sunt împărţite. Potrivit unei opinii,  competiţia va împiedica o scumpire accelerată, determinând asigurătorii să apeleze la reasigurători cu rating scăzut, în timp ce alţi specialişti cred că poliţele se vor scumpi inevitabil, dar treptat şi nu neapărat la asigurările obligatorii.
Reasigurările s-au scumpit cu procentaje cuprinse între 50% şi 100%  în 2012. Regulamentul Solvency II introduce cerinţe de capital mai mari şi o mai bună administrare a riscului. În străinătate, rata daunalităţii pe asigurările de locuinţe (property) a crescut la 45%. La noi este încă mică pe segmentul property, dar pe auto, nivelul acesteia a fost de 115% pe primele trei luni ale anului în curs.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele care ar aduce, în multe domenii, preţul asigurărilor pe creştere. Totuşi, concurenţa dintre asigurători îşi spune cuvântul. În cazul poliţelor de locuinţe, am asistat, în ultimul timp, chiar la un fel de ieftinire: o asigurare generală, care acoperă mai multe riscuri, a fost vândută cu acelaşi preţ ca o poliţă obligatorie, care acoperă doar riscurile catastrofice de bază. Aceasta, în condiţiile în care „în piaţă există companii care nu au reasigurare sau nu o au la nivelul care ar trebui“, spune Lucian Marin, director subscriere nonviaţă Groupama.
 
Target de scumpiri în 2012: 10%-15%
Sergiu Berceanu, managing partner Risk Control Inssurance Broker, arată că efectele creşterii costurilor de reasigurare şi a ratei daunei pe anumite segmente au condus la o scumpire cu 30% a poliţei RCA la unele companii. Companii care până acum două-trei luni se aflau în topul celor mai ieftini vânzători de RCA, gen Carpatica, Euroins sau Astra, au operat cele mai mari scumpiri, în timp ce la Uniqa, Groupama şi chiar Allianz au decis chiar uşoare ieftiniri pentru polița RCA. Berceanu anticipează o scumpire moderată, cu 5%-10% în prima fază: „mai degrabă se vor căuta reasigurători ieftini, de mâna a doua“.
La rândul său, Lucian Marin crede că normele referitoare la reasigurare, şi în special cele de reasigurare catastrofică, ar determina scumpirea poliţelor de locuinţe. În opinia acestuia, poliţele de asigurare generală a locuinţelor ar trebui să crească cu 10%-15% pentru a fi vandabile şi a putea acoperi riscurile asigurate.  Cert este că ambii jucători au căzut de acord asupra faptului că, până la finele lui 2012, vom avea scumpiri generale în piață de 10%-15%. _

În ultimele două-trei luni, prețurile la RCA au crescut la unele societăți și cu 30%. La altele au scăzut ușor. Tendința la nivelul pieței este de creștere. Sergiu Berceanu, director, Risk Control.