Ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Pogea a afirmat că „ar putea să existe” o contracţie economică de 8% în acest an şi că prognoza de 4,1% stabilită în acordul de împrumut încheiat cu FMI va fi modificată.

Întrebat dacă o scădere cu 8% a PIB în acest an este plauzibilă, Pogea a răspuns: „O contracţie în această zonă poate să existe”.

El a arătat că va fi modificată atât proiecţia privind scăderea economică, cât şi ţinta pentru deficitul bugetar.

Până acum, estimările prezentate de ministrul Finanţelor indicau un recul economic ceva mai moderat, în jurul a 6% din PIB.

Surse oficiale au declarat agenţiei Mediafax, la începutul lunii iulie, că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

Economia s-a contractat cu 6,2% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă unii economişti sunt de părere că PIB-ul ar putea înregistra niveluri şi mai scăzute în trimestrele următoare.

SURSA: Mediafax