Pentru a răspunde la această întrebare, oamenii de știință au examinat cum se dezvoltă în timp răspunsurile anticorpilor la coronavirus, potrivit NationalInterest.

Mai multe studii recente au comparat diferența dintre anticorpii produși imediat după o infecție cu coronavirus și cei care pot fi detectați șase luni mai târziu. Constatările au fost liniștitoare.

Deși există mai puțini anticorpi specifici coronavirusului detectabili în sânge la șase luni de la infecție, anticorpii rămași au suferit modificări semnificative.

Cercetătorii și-au testat capacitatea de a se lega de proteinele din noile variante ale coronavirusului și au descoperit că 83% din anticorpii „maturi” au fost mai buni la recunoașterea variantelor.

Un alt studiu care încă nu a fost supus unei evaluări inter pares a constatat, de asemenea, că unii anticorpi prezenți la șase luni de la infecție începeau să poată recunoaște viruși înrudiți, dar complet diferiți, cum ar fi coronavirusul care provoacă Sars.

Cum este posibil acest lucru? Pur și simplu pentru că celulele B care produc anticorpi evoluează după ce sunt activate pentru prima dată. Deși este bine cunoscut faptul că virușii pot muta în timp, propriile noastre celule B pot profita și de mutații pentru a produce anticorpi superiori.

Acest lucru este posbil pentru că pur și simplu celulele B care produc anticorpi evoluează după ce sunt activate pentru prima dată. Deși este bine cunoscut faptul că virușii pot suferi mutații în timp, propriile noastre celule B pot profita și de mutații pentru a produce anticorpi superiori.

O diferență-cheie între mutația anticorpilor și cea a virușilor este că mutațiile anticorpilor nu sunt în întregime aleatorii.

De fapt, acestea sunt cauzate direct de o enzimă care se găsește doar în celulele B, cunoscută sub numele de AID (deaminază indusă de activare). Această enzimă provoacă în mod deliberat mutații în ADN-ul responsabil de producerea părții anticorpului care poate recunoaște virusul.

Acest mecanism de mutație a fost rezolvat de cercetătorii de la Laboratorul de Biologie Moleculară din Cambridge, Marea Britanie, în urmă cu aproape 20 de ani.

Activitatea SIDA duce la o rată de mutație mult mai mare în celulele B decât în ​​orice altă celulă a corpului. Acest fenomen se numește „hipermutație somatică”.

Cursul unei infecții tipice COVID este de zece până la 14 zile, astfel încât primul val de anticorpi care alungă virusul nu are suficient timp pentru a evolua, deoarece maturizarea afinității are loc în mod normal pe parcursul a câteva săptămâni.

Dar cercetările din SUA au arătat că mici fragmente neinfecțioase de SARS-CoV-2 rămân în organism după ce o infecție este eliminată, astfel încât celulele B pot să „reamintească” în continuare cum arată virusul.

În general, evoluția anticorpilor înseamnă că, dacă o persoană este infectată cu coronavirus pentru a doua oară, anticorpii cu o capacitate de legare mult superioară „sunt gata și așteaptă”. Acest lucru are implicații importante pentru vaccinare.

Evoluția anticorpilor va începe după prima vaccinare, astfel încât anticorpii mult îmbunătățiți vor fi prezenți dacă virusul este întâlnit la o dată ulterioară. Așadatr, chiar dacă virusul suferă mutații, anticorpii reușesc să țină pasul.