Aceste afirmații par să vină din anii cei mai negri ai guvernării portocalii, când orice critică la adresa politicii de austeritate a Guvernului Boc era întâmpinată imediat în termeni duri, finali: ”iresponsabilitate”, ”inamicul public” etc. Ele arată că, față de anii 2009 – 2012, PNL (fostul PDL) nu și-a schimbat cu absolut nimic obiceiurile politice, că susține în continuare aceeași politică a austerității, care a condus la sărăcirea a milioane de români.

Declarațiile lui Orban vorbesc despre felul în care ar arăta o guvernare PNL după alegerile parlamentare. Deocamdată, Guvernul nu-și permite să adopte măsuri economice prea dure de teamă că electoratul va reacționa negativ și-i va trimite, din nou, pe liberali în opoziție.

Cu toate acestea, prin măsurile pe care le iau și prin declarațiile pe care le fac, liberalii anticipează o epocă de austeritate. Ei doresc reîntoarcerea la politica ”macrostabilității” și a salvării deficitului bugetar, fapt care presupune, în cel mai fericit caz, înghețarea salariilor și reducerea aparatului de stat.

În timp ce țările europene, lovite și ele de pandemie, încearcă să-și dezvolte economiile prin alte mijloace decât acelea ale strângerii curelei, România se întoarce grabită la austeritate. Se pare că liberalii efectiv nu știu să facă altceva decât să blocheze creșterea bunăstării românilor. Deja anul acesta au blocat sau încercat să blocheze creșterea pensiilor și a salariilor profesorilor.

Dacă, cu doar câteva zile înainte de alegeri, Ludovic Orban își permite să fie furibund împotriva creșterii pensiilor, ce va face când va ști că este instalat la Palatul Victoria pentru o perioadă de patru ani?